Oordop met koord

Vragen over de oordoppen met koord? Stuur ons een bericht. Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste oordoppen met koord. Ook op het gebied van ander vormen van gehoorbescherming kunt u contact met ons opnemen.

... Lees meer
8 producten
Sorteer op

Wanneer is gehoorbescherming, zoals oordoppen met koord, nodig?

Heeft u oordoppen met koord nodig? Bevindt men zich in een lawaaiige omgeving, dan zijn oordoppen met koord, of een andere vorm van gehoorbescherming, altijd nodig. Of dit voor een paar minuten is of voor meerdere uren maakt daarbij niet uit. Kies dan voor het comfort van oordoppen met koord. Houd bij het kiezen van oordoppen met koord rekening met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Voorkomen moet worden dat de oordoppen met koord per ongeluk uitvallen, waardoor men een groot risico loopt ten aanzien van de gezondheid.

Wat is de wettelijke norm voor gehoorbescherming?

Conform de wettelijke norm ligt de grens bij 80 db(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. Vanaf dat punt zijn oordoppen met koord, of een ander type gehoordbescherming, noodzakelijk. Vanaf deze grens dient de werktgeven gehoorbescherming, zoals deze oordoppen met koord, ter beschikking te stellen.

Maximale geluidtijd zonder oordoppen

Vanaf 85 dB(A) is geluid schadelijk en zijn ook pictogrammen nodig om duidelijk te maken dat gehoorbescherming, zoals oordoppen met koord, verplicht is. De eenheid db(A) staat voor de sterkte van het geluid, afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor. Hieronder wordt getoond wat de maximale blootstellingstijd is bij een bepaalde geluidsdruk, zonder dat deze schadelijk is. Wanneer het geluidsniveau overschreden wordt, is het gebruik van gehoordbescherming, zoals oordoppen met koord, absoluut noodzakelijk. 

Geluidsniveau in dB(A)   Maximale geluidtijd zonder oordoppen (of andere bescherming)

  • 80                                     8 uur
  • 83                                     4 uur
  • 90                                     48 minuten
  • 100                                   5 minuten
  • 110                                   30 seconden

Zodra duidelijk is, dat geluidsniveaus overschreden worden, dan is de beste methode om de bron aan te pakken. Is dit niet (voldoende) mogelijk, dan komen gehoorbescherming, bijvoorbeeld in de vorm van oordoppen met koord, aan bod.

Waarop worden oordoppen met koord getest?

In de gebruiksaanwijzing van de oordoppen met koord is een tabel opgenomen met belangrijke informatie. Hierin staat onder andere waarop de oordoppen met koord getest zijn:

  • APV: Aangenomen Protectiewaarde van de oordoppen met koord (Mf – sf)
  • SNR: Single Number Rating (enkelvoudige dempingswaarde) van de oordoppen met koord
  • H: Hoge frequentie dempingswaarde (LC-LA = - 2 dB)
  • M: Medium (gemiddelde) frequentie dempingswaarde van de oordoppen(LC-LA = + 2 dB)
  • L: Lage frequentie dempingswaarde (LC-LA = + 10 dB)

SNR is een enkelvoudig nummer rating systeem (Single Number Rating), volgens de internationale norm ISO 4869. De oordoppen met koord die een SNR rating hebben, worden getest door commerciële laboratoria, die onafhankelijk opereren van de fabrikanten.

De HML waarden van oordoppen met koord geven aan hoe hoog de geluidsreductie is in drie frequentiegebieden: H = Hoog, M = Medium en L = Laag. Deze frequenties zijn: H (Hoog): tussen 2000 en 8000 Hz M (Medium): tussen 1000 en 2000 Hz L (Laag): tussen 63 en 1000 Hz. Hierdoor kan je het juiste type oordoppen met koord voor jouw situatie kiezen. 

Verschillende soorten oordoppen met koord

De oordoppen met koord worden geleverd in een samenrolbare uitvoering en een voorgevormde uitvoering. Nadat de samenrolbare oordop in het oor is ingebracht, zet de schuimstof uit: de oordoppen nemen de vorm van de gehoorgang aan en zorgt voor veilige bescherming. De voorgevormde oordoppen zijn vervaardigd uit buigzame materialen en zijn zodanig voorgevormd dat ze in de meeste gehoorgangen passen. Deze oordoppen zijn verkrijgbaar met koord zodat ze minder snel worden kwijtgeraakt. Deze herbruikbare oordoppen met koord zijn comfortabel, hygiënisch en vaak goedkoper.

Search engine powered by ElasticSuite