1-butanol

1-butanol is een primaire alcohol met als brutoformule C4H9OH. De stof komt voor als een vloeibaar en kleurloze stof. 1-butanol heeft een dichtheid van 0,8098 g/cm³, een smeltpunt van −89,53 °C en een kookpunt van 117,25 °C. 1-butanol kent veel verschillende toepassingen. De stof wordt onder andere gebruikt als oplosmiddel in de organische chemie, als grondstof voor de synthese van esters en ethers en als loopvloeistof voor dunnelaagchromatografie. Ook wordt 1-butanol gebruikt als toevoeging aan brandstoffen of als biobrandstof. 

... Lees meer
14 producten
Sorteer op

Synthese van 1-butanol

1-butanol wordt in de petrochemie geproduceerd in het oxoproces op basis van propeen. Dit is de hydroformylering van propeen tot butyraldehyde, gevolgd door de hydrogenering daarvan tot 1-butanol. 1-butanol kan ook uit plantaardige biomassa gewonnen worden. Dan wordt de stof biobutanol genoemd. Deze vorm van 1-butanol wordt gevormd in de fermentatie van biomassa door micro-organismen van het genus. Ook komt 1-butanol voor in combinatie met 3-methyl, waardoor het 3-methyl-1-butanol wordt genoemd.

Veiligheid bij werken met 1-butanol

Bij het werken met chemicaliën, waaronder 1-butanol, is het van groot belang om veilig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming. Dit kan onder andere in de vorm van oogbescherming of lichaamsbescherming. Raadpleeg het veiligheidsinformatieblad of MSDS van 1-butanol om ervan verzekerd te zijn dat u de juiste veiligheidsmaatregelen treft.

Komt uw huid onverhoopt toch in contact met 1-butanol? Spoel uw huid dan goed af met water. Neem direct contact op met uw huisarts als u na blootstelling aan 1-butanol huidirritatie opmerkt. Bij oogcontact met 1-butanol moeten de ogen goed worden gespoeld met geopende oogleden en stromend water. Ook is het belangrijk om een oogarts te raadplegen. Spoel na inslikken van 1-butanol de mond grondig met water. Dit kan alleen wanneer de persoon in kwestie nog bij bewustzijn is. Ook moet er een arts geraadpleegd worden. Na inademing van 1-butanol moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden.  Bij twijfels of aanhoudende symptomen moet er altijd een arts geraadpleegd worden.

1-butanol kopen bij InstruLabo

Heeft u interesse in 1-butanol van InstruLabo of in een van de andere producten die we aanbieden? Bestel deze producten dan eenvoudig online. Ook voor andere chemicaliën kunt u terecht in ons ruime assortiment. 1-butanol vindt u bij InstruLabo in verschillende varianten. Bekijk ons volledige aanbod voor alle opties van de stof. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag verder met advies op maat over 1-butanol en andere producten.

Search engine powered by ElasticSuite