Aceton

Aceton is een kleurloze vloeistof die vaak als oplosmiddel wordt gebruikt. De zuiverheid van de stof is 99,99%. Het is de eenvoudigste verbinding die een ketongroep bevat. Het heeft een erg kenmerkende geur en is ook wel bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon. Het smeltpunt van aceton ligt bij -94,8 °C en het kookpunt is 56,53 °C. Van nature wordt aceton in kleine hoeveelheden in je lichaam gevormd.

... Lees meer
Producten 1-24 van 37
Sorteer op

Aceton gebruik

Aceton wordt gebruikt om plastics, vezels, medicijnen of andere chemische stoffen te maken. In het laboratorium wordt aceton vaak gebruikt om laboratoriumglas schoon te maken en als tussenproduct bij synthese van veel soorten materialen en polymeren. Ook wordt het gebruikt om laboratoriumglas na het wassen te drogen. Dit gebeurt door het laboratoriumglas af te spoelen met aceton nadat het laboratoriumglas met water is schoongemaakt. Vervolgens kunt u wat droge lucht op het laboratoriumglas doorblazen zodat de aceton verdampt. Let op: gebruik aceton niet om plastics schoon te maken. Het kan namelijk een bijtend effect hebben op plastic.

Aceton veiligheidsmaatregelen

Aceton is een vloeistof die irritatie en nare symptomen kan veroorzaken. Het is een zeer vluchtige stof en wordt bij inademing voor 75% in de longen opgenomen. Hier kan het irritatie van de neus en keel veroorzaken. Bij hogere concentraties kan het zenuwstelsel worden aangepast. Aceton kan ook hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en verwardheid. Te veel blootstelling kan zelfs leiden tot bewusteloosheid.


Zorg ervoor dat, tijdens het gebruiken van aceton, u altijd in een grote ruimte met voldoende ventilatie bent. Een kleine afgesloten ruimte zonder ventilatie kan ervoor zorgen dat u symptomen kan krijgen. Als de stof terecht komt in de ogen of op de huid dan moet dit met voldoende water worden afgespoeld. Als er klachten ontstaan en deze blijven aanhouden dan moet er een arts geraadpleegd worden. Aceton is ook licht ontvlambaar. In combinatie met lucht en vuur kan het een explosie veroorzaken. Draag altijd chemisch-bestendige handschoenen, een veiligheidsbril en andere veiligheidsmiddelen wanneer u aceton gebruikt.

Aceton bij InstruLabo

Aceton is bij InstruLabo in verschillende hoeveelheden beschikbaar. Deze variëren van 1 liter tot en met 25 liter. U vindt ze niet alleen in verschillende hoeveelheden, maar ook in verschillende soorten en merken. We hebben bijvoorbeeld zeer zuivere aceton, maar ook aceton synthese kwaliteit. Bij InstruLabo verkopen wij allerlei chemicaliën en andere producten die in het laboratorium nodig kunnen zijn. Voor al u laboratorium werkzaamheden kunt u dus bij ons terecht.

Aceton kopen?

Bent u op zoek naar aceton? Heeft u nog vragen over aceton of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite