Acetonitril

Acetonitril, ook wel acetonitrile genoemd, is een organische verbinding en is het meest eenvoudige nitril. Acetonitril heeft als formule C2H3N en komt bij kamertemperatuur voor als een kleurloze vloeistof. Acetonitril wordt voornamelijk geproduceerd als een bijproduct van de productie van acrylonitril. De stof heeft een dichtheid van 0,786 g/cm³, een smeltpunt van -48 °C en een kookpunt van 82 °C. Acetonitril is een veel voorkomende bouwsteen van twee koolstofatomen in de organische synthese van veel nuttige chemicaliën, waaronder acetamidinehydrochloride, thiamine en a-naftaleenazijnzuur.

... Lees meer
12 producten
Sorteer op

Toepassingen van acetonitril

Acetonitril wordt in het laboratorium voornamelijk gebruikt als een middelpolair oplosmiddel. De stof is mengbaar met water en een reeks organische oplosmiddelen, maar niet met verzadigde koolwaterstoffen. Ook wordt acetonitril gebruikt als extractieoplosmiddel voor 1,3-butadieen. Verder wordt de stof ingezet als chemische component in pesticidenproductie. Daarnaast wordt acetonitril gebruikt als basismateriaal voor het produceren van samenstellingen zoals acetofenon en thiamine. In de analytische chemie is acetonitril een veelgebruikte mobiele fase voor HPLC.

Veiligheid bij werken met acetonitril

Bij het werken met chemicaliën is het van het grootste belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo ook bij het werken met acetonitril. Denk daarom aan de aanschaf van bijvoorbeeld oogbescherming om te voorkomen dat acetonitril in uw ogen komt. Ook het dragen van mondkapjes draagt bij aan de bescherming van uw gezicht, luchtwegen en maag-darmstelsel. Raadpleeg de acetonitril MSDS voor de specifieke veiligheidsvoorschriften.

Komt acetonitril onverhoopt toch in contact met uw huid? Dan is het belangrijk om uw huid goed met water af te spoelen. Na oogcontact met acetonitril is het belangrijk om de ogen met lopend water te spoelen. Houdt u na contact met acetonitril oogirritatie over? Raadpleeg dan een oogarts. Na inslikken van de acetonitril moet de mond gespoeld worden, wat alleen kan als de persoon in kwestie bij bewustzijn is. Bij inademing van de stof is het belangrijk om voor voldoende verse lucht te zorgen. In alle gevallen geldt: raadpleeg altijd een arts bij twijfels of klachten.

Acetonitril kopen

Wilt u acetonitril kopen? Dan kunt u deze stof eenvoudig online bestellen bij InstruLabo. In ons aanbod vindt u acetonitril in verschillende formaten en soorten, zodat u altijd een geschikte variant vindt voor uw laboratorium of werkomgeving. Bekijk de volledige collectie acetonitril om alle opties in ons aanbod te zien. Heeft u vragen of kunt u het juiste product niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag verder.

Bestellen bij InstruLabo

Bestel acetonitril of andere producten eenvoudig online via onze webshop. Bij een bestelling vanaf €500,- rekenen we geen verzendkosten. Al onze producten zijn ISO 9001:2015 gecertificeerd en we leveren acetonitril en andere items snel af in zowel binnen- als buitenland. Heeft u vragen over acetonitril, andere producten of onze service? Neem dan contact met ons op. We helpen u verder met advies op maat, zodat u de juiste benodigdheden vindt voor uw laboratorium.

Search engine powered by ElasticSuite