Ammoniak

Ammoniak is een anorganische verbinding van stikstof en waterstof met als brutoformule NH3. De stof wordt vaak als schoonmaakmiddel gebruikt. Vloeibare ammoniak kan worden toegepast om alkalimetalen op te lossen en wordt ingezet als reductor. Ammoniak is een van de meest herkenbare chemicaliën door de kenmerkende geur, ook wel bekend als rotte eieren. De verbinding van waterstof en stikstof wordt in de natuur gevormd door rottende eiwitstoffen.

... Lees meer
Producten 1-24 van 34
Sorteer op

Wat is ammoniak?

Ammoniak is een kleurloze stof met een kenmerkende, sterke geur. Deze geur lijkt veel op rotte eieren, wat komt door de verbinding die gevormd wordt door rottende eiwitstoffen. Ammoniak bestaat uit een anorganische verbinding van stikstof en waterstof en heeft daarom als brutoformule NH3. De stof heeft een smeltpunt van -78 °C, een kookpunt van -33 °C en is goed oplosbaar in water.

Ammoniakoplossing

Ammoniak kent vele toepassingen en kan tot wel 33% van de totale massa worden opgelost in water. De verdunde versie van de stof wordt ook wel ammonia genoemd en heeft het symbool NH3(aq). Vet lost goed op in een ammoniakoplossing, waardoor deze stof veel gebruikt wordt als schoonmaakmiddel. Wanneer de temperatuur van de oplossing stijgt, neemt de oplosbaarheid van ammoniak af. Het is dan ook af te raden om ammoniak te verhitten. Wordt dit wel gedaan, dan komt ammoniak uit de oplossing vrij als ammoniakdamp. Verder wordt de stof gebruikt als koelmiddel en opslagmiddel voor waterstof.

Veiligheid bij werken met ammoniak

Werken met ammoniak brengt enkele gevaren met zich mee. Bij kamertemperatuur is het gas giftig en brandbaar. Het is daarom belangrijk om de stof weg te houden van hete oppervlakken, warmte, vonken, open vuur en andere ontstekingsbronnen. Ook is ammoniak zeer giftig voor in het water levende organismen. Voorkom dus lozing van ammoniak in het water om een veilig milieu voor waterorganismen te behouden. Verder is ammoniak bijtend voor metalen.

Het is bij het werken met ammoniak belangrijk om bescherming zoals beschermende kleding, handschoenen en oogbescherming te dragen. Ammoniak kan namelijk ernstige brandwonden, oogletsel en irritatie van de luchtwegen veroorzaken. 

Komt ammoniak toch in aanraking met de ogen, spoel ze dan direct en doe dit met geopende oogleden. Raadpleeg een oogarts om de gezondheid van uw ogen veilig te stellen. Ook bij huidcontact met ammoniak moet er direct gespoeld worden met veel water. Neem ook in deze situatie contact op met een arts, zodat brandwonden direct behandeld worden. Doe dit ook wanneer ammoniak wordt ingeslikt en drink direct veel water. Na inademing van ammoniak moet er voor voldoende frisse lucht gezorgd worden. Neem wederom contact op met een arts als u twijfelt of klachten ervaart.

Ammoniak kopen bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u allerlei soorten ammoniak met verschillende inhoud en van meerdere merken. Ook de juiste beschermende producten die u nodig heeft bij het werken met ammoniak ziet u in het aanbod op onze webshop. Wilt u ammoniak kopen, maar twijfelt u welke soort u nodig heeft? Of heeft u andere vragen over onze producten of service? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij de aankoop van ammoniak en onze deskundigen staan voor u klaar met persoonlijk advies.

Search engine powered by ElasticSuite