Ammonium nitraat

Ammonium nitraat is een zout van salpeterzuur in combinatie met ammoniak dat zeer goed oplosbaar is in water. De brutoformule van ammonium nitraat is NH4NO3. Het is een witte, kristallijne stof met een sterk hygroscopisch karakter. Ammonium nitraat is een belangrijke kunstmeststof omdat zowel het kation (NH4) als het anion (NO3) ervan stikstof bevat. Bent u op zoek naar ammonium nitraat van hoge kwaliteit? Dat vindt u bij InstruLabo. Bekijk het volledige assortiment en bestel ammonium nitraat snel en eenvoudig online.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Wat is ammonium nitraat?

Ammonium nitraat kan bereid worden uit een reactie van ammoniak en salpeterzuur. Dit is een exotherme reactie, waarbij dus energie vrijkomt als warmte. Omdat zowel salpeterzuur als ammoniak als waterige oplossing worden gebruikt, is het resultaat een oplossing van ammoniumnitraat in water waarbij ook stoom is vrijgekomen. Om de stof te zuiveren moet het water eruit verdampt worden, waarna de stof gedroogd wordt in een prillingtoren. Daarbij ontstaan korreltjes, die vervolgens in een granulator bolletjes worden. Door de warme oplossing te laten afkoelen ontstaan kristallen ammonium nitraat. Het smeltpunt van ammonium nitraat is 169 °C en de stof heeft een kookpunt van 210 °C.

Toepassingen ammonium nitraat

Ammonium nitraat kent veel verschillende toepassingen. De toepassingen van ammonium nitraat zijn onder andere als stof in ijszakken en als oxidator in experimentele vastebrandstofraketten. Daarnaast is ammonium nitraat onderdeel van kunstmeststof. Naast deze stof bevat goede kunstmest ook fosfor- en kaliumverbindingen bevatten naast stikstof.

Eigenschappen ammonium nitraat

Ammonium nitraat kan gevormd worden als witte kristallen, korrels of bolletjes. Ammonium nitraat is heel stabiel bij atmosferische druk en bij temperaturen tussen de 18 °C en 32 °C, zowel chemisch als fysisch. De stof is echter sterk hygroscopisch. Als ammonium nitraat vochtig wordt opgeslagen kan de stof samenklonteren tot een harde massa. Bij verhitting van ammonium nitraat gaat de vaste stof door een aantal faseovergangen. Bij 170 °C ontbindt de stof zich in salpeterzuur en het giftige ammoniak. Deze verbinding is reversibel en endotherm. Bij verdere verhitting tot boven 185 °C ontleedt ammonium nitraat in gasvormige producten. Tijdens deze ontleding gaat de stof een redoxreactie met zichzelf aan (een disproportionering).

Veiligheid rond ammonium nitraat

In Nederland worden bij de opslag van ammonium nitraat veiligheidseisen gesteld door het RIVM, vooral vanwege het risico op deflagratie (explosieve verbranding). Bij de opslag wordt de temperatuur gemeten, zodat de kans op ongecontroleerde zelfopwarming wordt beperkt. Ammonium nitraat als zuivere stof heeft een lage gevoeligheid en is dus zeer moeilijk tot ontploffing te brengen. Er zijn echter gevallen waarbij de stof zonder bekende aanleiding alsnog explodeert. Zorg daarom altijd voor voldoende beschermende middelen tijdens het werken met ammonium nitraat of tijdens het werken met andere chemicaliën om blootstelling aan de stof te voorkomen. Denk hierbij aan lichaamsbescherming, beschermende handschoenen en oogbescherming.

Ammonium nitraat kopen?

Heeft u de juiste vorm ammonium nitraat op het oog? Leg deze stof en andere producten dan snel in uw winkelmandje en bestel eenvoudig online. Bij vragen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen u graag op weg met deskundig advies op maat.

Search engine powered by ElasticSuite