Ammonium sulfaat

Ammonium sulfaat is een ammoniumzout van zwavelzuur. De formule van ammonium sulfaat is (NH4)2SO3. De stof kent een aantal commerciële toepassingen, maar het meest voorkomende gebruik is als bodemmeststof. Hier wordt het dan ook vaak zwavelzure ammoniak genoemd. Ammonium sulfaat bevat 21% stikstof en 24% zwavel. De stof is goed oplosbaar in water, maar slecht oplosbaar in benzeen, aceton, ethanol en tolueen. De stof komt voor als een hygroscopisch witte poeder. Ammoniumsulfaat kan bereid worden uit reactie van zwavelzuur en ammoniak. 

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Ammoniumsulfaat toepassingen

Ammonium sulfaat kent veel verschillende toepassingen. In het laboratorium wordt de stof veel gebruikt voor eiwitzuivering door neerslag. Daarnaast wordt ammonium sulfaat ook gebruikt bij de analyse van rubberen roosters. Hier worden vluchtige vetzuren geanalyseerd door rubber neer te slaan met een ammoniumsulfaatoplossing van 35%, die een heldere vloeistof achterlaat waaruit vluchtige vetzuren worden gegenereerd met zwavelzuur die vervolgens worden gedestilleerd met stoom. Ammonium sulfaat wordt ook op kleine schaal gebruikt bij de bereiding van andere ammoniumzouten, dit is met name ammoniumpersulfaat. 

Is ammonium sulfaat schadelijk?

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan ammonium sulfaat zijn acidose, maag-darmklachten en irriterende effecten. Indien u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan deze stof neem dan bij enige klachten of twijfel contact op met een arts.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen zijn onmisbaar bij het werken met ammonium sulfaat, omdat ze de ogen beschermen tegen schadelijke spatten, stofdeeltjes en dampen. De ogen zijn bijzonder gevoelig voor chemicaliën en kunnen snel worden beschadigd door zelfs een kleine hoeveelheid. Veiligheidsbrillen zijn ontworpen met sterke, chemisch bestendige materialen die zorgen voor een afsluitende pasvorm om blootstelling te minimaliseren. Door een veiligheidsbril te dragen, verkleint u het risico op oogletsel, wat een veiligere werkomgeving creëert en zorgt dat u zonder zorgen uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom een eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregel bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn cruciaal bij het omgaan met ammonium sulfaat, omdat ze de handen, een van de meest blootgestelde lichaamsdelen, beschermen. Deze handschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om te weerstaan aan verschillende soorten chemicaliën en bieden daarmee een effectieve barrière tegen schadelijke stoffen. Door veiligheidshandschoenen te dragen, voorkomt u directe blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of poeders, wat het risico op verwondingen, brandwonden en huidirritaties aanzienlijk vermindert. Investeren in de juiste veiligheidshandschoenen zorgt voor een veiligere werkomgeving en beschermt uzelf en uw collega's tijdens het werken met gevaarlijke stoffen.

Laboratoriumjas

Een laboratoriumjas is essentieel bij het werken met ammonium sulfaat, omdat het bescherming biedt tegen onvoorziene morsingen en spatten. Deze jassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan veiligheidsnormen, gemaakt van materialen die bestand zijn tegen chemicaliën. Ze bedekken de meeste delen van het lichaam en vormen zo een fysieke barrière, wat direct contact met schadelijke stoffen vermindert. Door een laboratoriumjas te dragen, verkleint u het risico op verwondingen en huidirritaties, en zorgt u voor een veiligere werkomgeving. Investeren in een laboratoriumjas is dus een verstandige keuze om uzelf en uw collega's te beschermen.

Waarschuwingsstickers

Waarschuwingsstickers spelen een cruciale rol bij de veiligheid in laboratoria en andere omgevingen waar gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Deze stickers bevatten duidelijke en herkenbare pictogrammen en waarschuwingsteksten die medewerkers waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals giftigheid of ontvlambaarheid. Door deze informatie in één oogopslag zichtbaar te maken, helpen waarschuwingsstickers om werknemers bewust en alert te houden bij het omgaan met gevaarlijke stoffen. Ze verminderen de kans op ongelukken en gezondheidsrisico’s, en zorgen ervoor dat iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Waarschuwingsstickers zijn daarmee onmisbaar voor een veilige en verantwoordelijke werkplek.

Ammonium sulfaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse pompen en verschillende beschermingsmiddelen. Zo vindt u dus ook meerdere opties aan ammonium sulfaat bij ons. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten en hoeveelheden, wisselend tussen de 250 gram en 5 kilogram. Bekijk de hele collectie om te zien welke we opties we allemaal hebben. 

Ammoniumsulfaat kopen?

Heeft u interesse in het ammoniumsulfaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over onze producten of service zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite