Ascorbinezuur

Ascorbinezuur is de scheikundige naam voor vitamine C. De stof is een toegestane stof in voedsel. Het is een zogenaamd voedingsadditief. Ascorbinezuur wordt op veel voedselverpakkingen genoteerd als antioxidant. Ascorbinezuur wordt niet door het menselijk lichaam aangemaakt. Dit komt dus binnen door het eten van groenten en fruit. Aangezien ascorbinezuur een noodzakelijke stof is voor het menselijk lichaam, wordt het eten van groenten, fruit en aardappelen ook sterk gestimuleerd.

... Lees meer
7 producten
Sorteer op

Waar vind je ascorbinezuur?

Ascorbinezuur is een woord dat zijn oorsprong heeft vanuit het Grieks en kan ontleed worden in twee delen. De vertaling van ascorbine is tegen scheurbuik. Een zuur dat dus tegen scheurbuik werkt. Het komt met name voor in citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Als het om groenten gaat dan is de gele of rode paprika een hele belangrijke bron.  Om ascorbinezuur zo veel mogelijk te behouden is het belangrijk om groenten in weinig water te koken en niet langer dan nodig is. Hoewel het voor mensen niet mogelijk is om zelf ascorbinezuur aan te maken is dit voor de meeste dieren wel zo.

Het belang van ascorbinezuur

Ascorbinezuur of vitamine C is de bekendste vitamine. Ascorbinezuur heeft een functie als antioxidant in het lichaam. Het is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Ascorbinezuur beschermt lichaamscellen tegen schade. De aanbevolen hoeveelheid ascorbinezuur is vanaf 14 jaar 75 milligram per dag voor zowel mannen als vrouwen.

Het verliezen van ascorbinezuur

Als gevolg van tijd, luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur, licht, water en hitte, gaat er veel ascorbine verloren in voedselwaren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de transport en bewaarduur van groenten en fruit. Door de tijd die hier overheen gaat wordt er veel ascorbinezuur oftewel vitamine c verloren. Verder wordt er tijdens het bereiden van voedsel ook veel ascorbinezuur verloren. Het koken van vers groenten brengt een groot verlies aan ascorbinezuur met zich mee. Verder heeft het snijden, persen en invriezen van voedsel ook impact op een vermindering van het ascorbinezuur. 

Kan ascorbinezuur schadelijk zijn? 

De meeste mensen verdragen enkele grammen van ascorbinezuur per dag probleemloos. Giftigheid van ascorbinezuur is daarom ook erg zeldzaam. Er is geen bovengrens voor de hoeveelheid ascorbinezuur die je dagelijks moet binnenkrijgen. Het komt zelden voor dat er klachten ontstaan van te veel ascorbinezuur, maar wanneer dit wel het geval is dan zijn dat vooral klachten als misselijkheid en diarree. 

Ascorbinezuur kopen?

Ascorbinezuur kopen kan natuurlijk bij InstruLabo. Heeft u nog vragen over ascorbinezuur of over een van onze andere chemicaliën? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Search engine powered by ElasticSuite