Azijnzuur Anhydride

Azijnzuur anhydride is een organische verbinding en heeft de brutoformule C4H6O3. Het is een derivaat van azijnzuur dat door condensatie van twee azijnzuurmoleculen ontstaat. Hierbij wordt het water uit twee carboxylgroepen verwijderd en worden beide overgebleven componenten met elkaar verbonden. Azijnzuur anhydride is een kleurloze vloeistof en het is het commercieel belangrijkste alifatische anhydride. Het wordt vooral gebruikt voor de omzetting van alcoholen in acetaten en in de productie van celluloseacetaat en aspirine. 

... Lees meer
11 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
per pagina

Azijnzuur anhydride kenmerken

Azijnzuur anhydride is in zijn aggregatietoestand een vloeibare kleurloze stof. De stof heeft een smeltpunt van -73 °C en een kookpunt van 139 °C. Ook is het goed oplosbaar in ethanol, aceton, chloroform, di-ethylether, azijnzuur, ethylacetaat en dimethylsulfoxide. 

Wat doet azijnzuur anhydride?

Azijnzuuranhydride is een organische verbinding die veel gebruikt wordt in de synthese van acetylderivaten van alcoholen en amines. Het kan ook worden gebruikt als een reagens in de organische synthese en als een conserveermiddel voor hout.

Waar zit azijnzuur anhydride in?

Azijnzuuranhydride, ook wel bekend als acetylanhydride, wordt niet opzettelijk toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken vanwege de toxiciteit. Het wordt echter gebruikt in verschillende industriële toepassingen, zoals de productie van acetylsalicylzuur (aspirine), celluloseacetaat en andere organische verbindingen. Azijnzuuranhydride wordt ook gebruikt als een oplosmiddel voor harsen en polymeren. Het kan ook worden gebruikt bij de productie van kleurstoffen en kunststoffen. Azijnzuuranhydride wordt over het algemeen beschouwd als een gevaarlijke stof vanwege de toxiciteit en de potentieel schadelijke effecten op de gezondheid bij blootstelling. Het wordt niet aanbevolen voor inwendig gebruik en moet alleen worden gebruikt in een gecontroleerde omgeving door getrainde professionals. Bij inademing of inname kan azijnzuuranhydride leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de luchtwegen en de ogen, en kan het brandwonden veroorzaken op de huid.

Veiligheid rond azijnzuur anhydride

Azijnzuur anhydride kan negatieve gevolgen met zich mee brengen. Het kan blindheid, corrosie, braken, buipijn, maagperforatie, hoesten of verstikking veroorzaken. Het is daarom belangrijk om tijdens het werken met azijnzuuranhydride bescherming te dragen. Denk hierbij aan beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming.

Komt de azijnzuur anhydride toch in aanraking met de huid, dan moet deze onmiddellijk worden gewassen. Ook moet er bij twijfel of aanhoudende klachten een arts geraadpleegd worden. Na inademing van azijnzuuranhydride moet er voor voldoende frisse lucht gezorgd worden. Ook moet er hier bij twijfel of aanhoudende klachten een arts geraadpleegd worden. Komt de stof in contact met de ogen, dan moeten deze met open oogleden met stromend water worden gespoeld en moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet de mond worden uitgespoeld en is het van belang om veel water te drinken. De mond kan alleen met water gespoeld worden als de persoon in kwestie bij bewustzijn is. Er moet ook onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. 

Azijnzuur anhydride bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van allerlei chemicaliën tot laboratorium glaswerk, bescherming en zo hebben wij dus ook een ruime keuze aan azijnzuur anhydride. Dit vindt u bij ons in verschillende soorten, merken en hoeveelheden. Bekijk de volledige collectie om alle opties te bekijken. 

Azijnzuur anhydride kopen?

Heeft u interesse in het azijnzuur anhydride van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite