Bariumsulfaat

Bariumsulfaat is een anorganische verbinding en is het bariumzout van zwavelzuur. De stof komt voor als een wit kristallijn poeder zonder geur en heeft als brutoformule BaSO4. Bariumsulfaat is vrijwel niet oplosbaar in water of andere traditionele organische oplosmiddelen, maar wel in geconcentreerd zwavelzuur. De stof komt voor als het mineraal bariet, de belangrijkste commerciële bron van barium en materialen die daaruit zijn bereid. Bariumsulfaat heeft een smeltpunt van 1.580 °C en een kookpunt van 1.600 °C. In het laboratorium wordt bariumsulfaat gegenereerd door oplossingen van barium-ionen en sulfaatzouten te combineren.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Wat doet bariumsulfaat?

Bariumsulfaat is een wit kristallijn poeder dat gebruikt wordt als een contrastmiddel bij medische beeldvormingsstudies, zoals röntgenfoto's en CT-scans. Het kan ook gebruikt worden als een pigment in verf en coatings. Bariumsulfaat heeft een hoge dichtheid en ondoorzichtige eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid van bepaalde lichaamsdelen en organen tijdens medische scans. Het wordt ook gebruikt in de olie- en gasindustrie als additief in boorvloeistoffen en als een vulmiddel voor kunststoffen en rubberproducten. Bariumsulfaat kan echter ook schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid, en daarom is het belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken en af te voeren.

Toepassingen van bariumsulfaat

Bariumsulfaat kent veel verschillende toepassingen. Het witte ondoorzichtige uiterlijk en de hoge dichtheid van de stof worden benut in belangrijke toepassingen. Ongeveer 80% van de wereldwijde productie van bariumsulfaat wordt geconsumeerd als onderdeel van boorvloeistof voor oliebronnen. Daarnaast wordt bariumsulfaat ook in de medische industrie gebruikt en als pigment voor verf en papier. Zo kent de stof nog vele andere toepassingen. 

Veiligheid rond bariumsulfaat

Wanneer u werkt met chemicaliën is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om ongemakken te voorkomen. Zorg er dan ook voor dat u tijdens het werken met stoffen zoals bariumsulfaat altijd bescherming draagt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen. Wordt u toch blootgesteld aan bariumsulfaat of een andere stof? Raadpleeg dan bij twijfel of enige klachten een arts. 

Waar zit bariumsulfaat in?

Bariumsulfaat wordt niet opzettelijk toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken vanwege de onoplosbaarheid en inertie. Het wordt echter gebruikt in verschillende medische toepassingen, zoals röntgenfoto's van de darmen en het maagdarmkanaal. Bariumsulfaat wordt gebruikt als een contrastmiddel om de beelden van het maagdarmkanaal te verbeteren, waardoor het gemakkelijker is om aandoeningen en afwijkingen te diagnosticeren. Het wordt ook gebruikt in de olie- en gasindustrie, waar het wordt gebruikt als een additief in boorvloeistoffen. Bariumsulfaat wordt ook gebruikt bij de productie van pigmenten, papier en textiel. Het wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor de medische toepassingen waarvoor het wordt gebruikt, maar kan schadelijke effecten hebben bij inademing van de fijne poedervormige stof. Het wordt niet aanbevolen voor inwendig gebruik buiten medische toepassingen en moet alleen worden gebruikt onder toezicht van een arts.

Bariumsulfaat bij InstruLabo

Bent u op zoek naar kwalitatief hoogwaardige producten voor in uw laboratorium? Dan bent u bij InstruLabo aan het juiste adres. U vindt bij ons een ruim assortiment aan verschillende chemicaliën. Daarnaast bieden we diverse producten aan die het werken met deze chemicaliën een stuk veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook voor allerlei andere producten, zoals pompen en gebruiksartikelen van kunststof en metaal, kunt u bij ons terecht.

Voor de stof bariumsulfaat vindt u bij ons verschillende opties, waarbij de producten verschillen in hoeveelheid en merk. De hoeveelheden variëren van 100 gram tot 1 kilogram en 5 kilogram. Neem een kijkje in de gehele collectie voor alle opties. 

Bariumsulfaat kopen?

Bent u geïnteresseerd in bariumsulfaat van InstruLabo of in één van de andere chemicaliën of producten die wij aanbieden? Bestel deze producten dan snel en eenvoudig via InstraLabo.nl. Neem bij twijfels of vragen gerust contact met ons op. Onze professionele adviseurs helpen u graag verder met persoonlijk advies.

Search engine powered by ElasticSuite