Barnsteenzuur

Barnsteenzuur is de triviale naam voor butaandizuur. Het is een organische verbinding met als brutoformule C4H6O4. Het komt voor als een witte kristallijne vaste stof. De zouten en esters van de verbinding worden succinaten genoemd. Barnsteenzuur is goed oplosbaar in ethanol, di-ethylether en aceton. De stof heeft een smeltpunt van 183.8 °C en een kookpunt van 235 °C. Barnsteenzuur kan geproduceerd worden door fermentatie van koolhydraten door bepaalde bacteriën. Er zijn daarnaast ook nog chemische reacties waarmee er barnsteenzuur kan worden aangemaakt. 

... Lees meer
7 producten
Sorteer op

Toepassingen van barnsteenzuur

Barnsteenzuur kan als dicarbonzuur worden aangewend in de synthese van polyesters en alkydharsen. Sommige esters van barnsteenzuur worden gebruikt als oplosmiddel of weekmaker voor kunststoffen, andere worden gebruikt in parfumbereidingen. 

Uit barnsteenzuur kunnen andere verbindingen gevormd worden, waaronder 1,4-butaandiol, tetrahydrofuraan of 2-pyrrolidon. 

Veiligheid rond barnsteenzuur

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij barnsteenzuur belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Draag daarom altijd voldoende bescherming zoals, beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming

Indien de stof toch in aanraking komt met de huid, is het belangrijk om deze met voldoende water te spoelen en bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Na oogcontact met de stof moeten de ogen met stromend water worden gespoeld en moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van barnsteenzuur is het belangrijk om de mond te spoelen en indien onwel voelen moet er een arts geraadpleegd worden. Bij inademing van de stof moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden en bij twijfels of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan barnsteenzuur zijn diarree, misselijkheid, braken, irritatie en gevaar voor oogletsel. 

Barnsteenzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook een groot aanbod aan bariumchloride. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten, hoeveelheden en van verschillende merken. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Barnsteenzuur kopen?

Heeft u interesse in het barnsteenzuur van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite