Benzoëzuur

Benzoëzuur is een natuurlijk voorkomende witte kristallijne stof. De molecuulformule van benzoëzuur is C7H6O2 en het is ene zwak carbonzuur. De stof heeft een erg typerende geur en komt in veel planten en bessen voor. Benzoëzuur wordt ook wel carboxybenzeen genoemd. De stof heeft een dichtheid van 1,27 g/cm³, een smeltpunt van 122,4 °C, een kookpunt van 249 °C en een vlampunt van 121 °C.

... Lees meer
5 producten
Sorteer op

Wat is benzoëzuur? 

Er zijn verschillende zouten van benzoëzuur die als E211-E213 toegepast worden. Het heeft een naaldvorming karakter en kan als wit poeder of kristallen voorkomen. De stof is goed oplosbaar in chloroform, ethanol en aceton, maar is slecht oplosbaar in water. Benzoëzuur is bij een pH boven de 4,5 amper werkzaam. Dit komt omdat de stof bijna volledig gedeprotoneerd is. Dit betekent dat het waterstofion volledig van een molecule of ion is afgescheiden. Benzoëzuur wordt veel in cosmetica en crèmes toegepast, maar er is een groep mensen die hiervoor allergisch is. Pas dus goed op wanneer u een crème of zalf met daarin benzoëzuur gebruikt.

Wat doet benzoëzuur?

Benzoezuur is een organische verbinding met een witte kristallijne structuur. Het wordt voornamelijk gebruikt als conserveermiddel in voedingsmiddelen en cosmetica. Het heeft een antiseptische werking en kan ook gebruikt worden om acne en andere huidaandoeningen te behandelen. Benzoezuur kan ook gebruikt worden als smaakstof in voedingsmiddelen en als geurstof in parfums en zeep.

Synthese van benzoëzuur

Benzoëzuur kan via een groot aantal syntheseroutes bereid worden. Meestal wordt het verkregen door tolueen te oxideren met een oxidator zoals kaliumdichromaat, kaliumchromaat of kaliumpermanganaat. De reagentia worden vervolgens een aantal uur in water gerefluxt. Er ontstaat het kaliumzout. Het zuur wordt gewonnen door het toevoegen van een verdunde zoutzuuroplossing. De stof laat zich vrij gemakkelijk kristalliseren uit water. De industriële bereiding wordt ook gedaan op grote schaal door oxidatie van tolueen.

Toepassingen benzoëzuur

Benzoëzuur wordt in veel verschillende sectoren gebruikt. Het wordt aan levensmiddelen toegevoegd om gisten, bacteriën en schimmels te doden. Zo blijft het eten langer goed en raakt het minder snel bedorven. Benzoëzuur kan in onder andere mayonaise, jam, salades en frisdrank teruggevonden worden. De werking van de stof is afhankelijk van de pH van het voedsel. 

Benzoëzuur wordt ook in de cosmeticawereld veel toegepast. Het wordt in crèmes en shampoo gedaan om deze langer houdbaar te maken. Ook kunt u de stof in billendoekjes, douchegel, deodorant, lotions en aftershave terugvinden. De stof kan schimmels doden. Het wordt dus gebruikt om eczeem en andere huidschimmels te bestrijden. Benzoëzuur crème kan jeuk veroorzaken indien u hier gevoelig voor bent. Benzoëzuur wordt ook als desinfectiemiddel in de landbouw en tuinbouw gebruikt. 

Voorzorgsmaatregelen bij benzoëzuur

Benzoëzuur kan voor de huid, ogen en ademhalingsorganen zeer schadelijk zijn. Het stuift makkelijk op en is licht. Zorg ervoor dat u altijd oogbescherming, lichaamsbescherming en beschermende handschoenen draagt wanneer u benzoëzuur gebruikt. Indien u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan de stof is het belangrijk om bij twijfels of klachten een arts te raadplegen.

Benzoëzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maken. In ons ruime assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook hexaan. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten en hoeveelheden van verschillende merken. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben.

Benzoëzuur kopen

Heeft u interesse in het benzoëzuur van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen.

Search engine powered by ElasticSuite