Benzoylperoxide

Benzoylperoxide, ook wel bekend onder de naam BPO, is een oxidatiemiddel. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van polymeren. De brutoformule van benzoylperoxide is C14H10O4 en het is een organische verbinding. Het komt voor als een kleurloze vaste stof. In water is benzoylperoxide niet goed oplosbaar. In veel organische oplosmiddelen zoals aceton en ethanol is de stof wel goed oplosbaar. 

... Lees meer
17 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Toepassingen van Benzoylperoxide 

Benzoylperoxide is een middel dat verschillende toepassingen heeft. Hieronder worden de toepassingen uitgelicht.

Benzoylperoxide als bleekmiddel

Benzoylperoxide wordt als bleekmiddel gebruikt voor medicijnen en als waterdesinfectiemiddel. In de tandheelkunde wordt de stof als bleekmiddel voor tanden gebruikt. Ook wordt het voor het bleken van bloem, haar en textiel gebruikt.

Benzoylperoxide als medicijn 

Als medicijn wordt benzoylperoxide meestal gebruikt om acne te behandelen. Hier kan alleen bezoylperoxide voor worden gebruikt, maar ook een combinatie van benzoylperoxide met een andere stof.

Verdere toepassingen van Benzoylperoxide

Benzoylperoxide wordt ook gebruikt als een radicaalinitiator om polymerisatiereacties van de kettinggroei op te wekken, zoals voor PMMA, harsen, tandcement en restauratiemiddelen. Het wordt ook gebruikt bij het uitharden van rubber en als afwerkingsmiddel voor sommige acetaatgarens.

Onder E-nummer E928 wordt benzoylperoxide ook als broodverbeteraar toegepast. Het wordt ook gebruikt in de kunststofindustrie.

De risico's van benzoylperoxide

Toepassing van benzoylperoxide op de huid kan roodheid, verbranding en irritatie tot gevolg hebben. De bijwerkingen zijn afhankelijk van de dosis. Als de stof in de ogen terecht komt moeten deze met water worden gespoeld en indien mogelijk moeten de contactlenzen verwijderd worden. Bij contact met de huid moet deze ook met voldoende water gewassen worden. Als in één van deze situaties twijfels of aanhoudende symptomen ontstaan moet er een arts geraadpleegd worden. 

Bij het werken met benzoylperoxide is er brand- en ontploffingsgevaar bij verwarming. Hou de stof daarom verwijderd van warmte, hete oppervlakten, vonken, open vuur en andere ontstekingsbronnen. Draag tijdens het werken met deze stof altijd beschermende kleding, handschoenen en oogbescherming

Kenmerken benzoylperoxide

Verkrijgbaar bij InstruLabo. Kies de verpakkingseenheid die bij u past. 

 • Molecuulformule: C14H10O4.
 • IUPAC-naam: difenylperoxyanhydride.
 • Molmassa: 242.23 g/mol.
 • CAS-nummer: 94-36-0.
 • EG-nummer: 202-327-6.
 • Beschrijving: kleurloze vaste stof.
 • Aggregatietoestand: vast.
 • Kleur: kleurloos.
 • Dichtheid: 1.334 g/cm3.
 • Smeltpunt: +103 °C+105 °C (ontbindt).
 • Oplosbaarheid in water: slecht, lost wel op in aceton, ethanol en vele andere organische oplosmiddelen.

Benzoylperoxide kopen?

Bij InstruLabo verkopen wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van chemicaliën tot bescherming en laboratorium glaswerk. Voor al u laboratorium werkzaamheden kunt u bij ons terecht. Zo verkopen wij dus ook benzoylperoxide. Deze verkopen wij in verschillende hoeveelheden, merken en soorten. Heeft u nog vragen over één van onze producten? Neem dan contact met ons op! Wij hebben bij InstruLabo professionele adviseurs die u graag verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite