Broom

Broom is een scheikundig element met het symbool Br en atoomnummer 35. De stof behoort tot de groep van de halogenen. De stof komt veelal voor als zout, met name in de vorm van bromiden en bromaten. Broom is bij InstruLabo in verschillende vormen en maten beschikbaar. Zo zijn er naast broom ook bromiden en bromaten beschikbaar. Daarnaast vindt u in ons assortiment broom als mengsel met stoffen als methylpropaan en propaandiol. Bent u op zoek naar broomwater? Ook daarvoor bent u bij InstruLabo aan het juiste adres.

... Lees meer
10 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
per pagina

Wat is broom?

Broom is een scheikundig element met het symbool Br en atoomnummer 35. De stof behoort tot de groep van de halogenen. De stof komt vooral voor onder de vorm van zouten, met name als bromiden en bromaten. Het smeltpunt van broom is 266 °C en het kookpunt is 332 °C. De stof wordt op grote schaal gebruikt voor het maken van broomhoudende verbindingen. Deze verbindingen worden in de industrie en landbouw toegepast.

Bromaten en bromiden

Bromaat is een oxoanion van broom en heeft de brutoformule BrO3−. Het kan als de geconjugeerde base van broomzuur beschouwd worden, wat ook wel HBrO3 genoemd wordt. Bromaten hebben geen kleur, zijn smaakloos en niet vluchtig. De stof komt niet vrij voor in de natuur en is een betrekkelijk sterke oxidator. 

Een bromide is een verbinding waarin broom aanwezig is. Bromiden worden door de reactie van broom of een bromide met een andere substantie gevormd. Veel metaalbromiden zijn in water oplosbaar, maar uitzonderingen zijn bromiden van koper, lood, kwik en zilver. De aanwezigheid van een bromide kan worden ontdekt door chloor en koolstofdisulfide toe te voegen aan een wateroplossing. Wanneer er bromide aanwezig is, krijgt dit namelijk een karakteristieke kleur.

Veiligheid rond broom

Elementair broom kan een gevaarlijke stof voor mensen zijn. Op de huid kan het gele vlekken aanbrengen en diepe, moeilijk te genezen wonden veroorzaken. Inademing van broom kan leiden tot keelpijn, kortademigheid en duizeligheid. Bij het inslikken van broom kunnen er ernstige beschadigingen aan het maag-darmstelsel ontstaan. Zorg altijd voor voldoende bescherming tijdens het werken met deze stof om ongemakken te voorkomen. Denk hierbij aan beschermende kleding, handschoenen en oogbescherming. Als u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan de stof is het belangrijk om direct een arts te raadplegen.

Broom kopen bij InstruLabo

In het assortiment van InstruLabo vindt u al uw benodigdheden voor in het laboratorium. Of u nu op zoek bent naar chemicaliën of beschermingsmiddelen, u bent op InstruLabo.nl op de juiste plek. Ook voor broom kunt u bij ons terecht. Deze stof kunt u gemakkelijk online bestellen en laten bezorgen. 

Komt u er ondanks, of juist door, het grote aanbod niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionele adviseurs helpen u graag bij uw aankoop van broom of een andere benodigdheden.

Search engine powered by ElasticSuite