Broom

Broom is een scheikundig element met het symbool Br en atoomnummer 35. De stof behoort tot de groep van de halogenen. De stof komt veelal voor als zout, met name in de vorm van bromiden en bromaten. Broom is bij InstruLabo in verschillende vormen en maten beschikbaar. Zo zijn er naast broom ook bromiden en bromaten beschikbaar. Daarnaast vindt u in ons assortiment broom als mengsel met stoffen als methylpropaan en propaandiol. Bent u op zoek naar broomwater? Ook daarvoor bent u bij InstruLabo aan het juiste adres.

... Lees meer
10 producten
Sorteer op

Wat is broom?

Broom is een scheikundig element met het symbool Br en atoomnummer 35. De stof behoort tot de groep van de halogenen. De stof komt vooral voor onder de vorm van zouten, met name als bromiden en bromaten. Het smeltpunt van broom is 266 °C en het kookpunt is 332 °C. De stof wordt op grote schaal gebruikt voor het maken van broomhoudende verbindingen. Deze verbindingen worden in de industrie en landbouw toegepast.

Bromaten en bromiden

Bromaat is een oxoanion van broom en heeft de brutoformule BrO3−. Het kan als de geconjugeerde base van broomzuur beschouwd worden, wat ook wel HBrO3 genoemd wordt. Bromaten hebben geen kleur, zijn smaakloos en niet vluchtig. De stof komt niet vrij voor in de natuur en is een betrekkelijk sterke oxidator. 

Een bromide is een verbinding waarin broom aanwezig is. Bromiden worden door de reactie van broom of een bromide met een andere substantie gevormd. Veel metaalbromiden zijn in water oplosbaar, maar uitzonderingen zijn bromiden van koper, lood, kwik en zilver. De aanwezigheid van een bromide kan worden ontdekt door chloor en koolstofdisulfide toe te voegen aan een wateroplossing. Wanneer er bromide aanwezig is, krijgt dit namelijk een karakteristieke kleur.

Veiligheidsvoorzieningen

Elementair broom kan een gevaarlijke stof voor mensen zijn. Op de huid kan het gele vlekken aanbrengen en diepe, moeilijk te genezen wonden veroorzaken. Inademing van broom kan leiden tot keelpijn, kortademigheid en duizeligheid. Bij het inslikken van broom kunnen er ernstige beschadigingen aan het maag-darmstelsel ontstaan. Zorg altijd voor voldoende bescherming tijdens het werken met deze stof om ongemakken te voorkomen. Denk hierbij aan beschermende kleding, handschoenen en oogbescherming. Als u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan de stof is het belangrijk om direct een arts te raadplegen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

 

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen zijn onmisbaar bij het werken met broom, omdat ze de ogen beschermen tegen schadelijke spatten, stofdeeltjes en dampen. De ogen zijn bijzonder gevoelig voor chemicaliën en kunnen snel worden beschadigd door zelfs een kleine hoeveelheid. Veiligheidsbrillen zijn ontworpen met sterke, chemisch bestendige materialen die zorgen voor een afsluitende pasvorm om blootstelling te minimaliseren. Door een veiligheidsbril te dragen, verkleint u het risico op oogletsel, wat een veiligere werkomgeving creëert en zorgt dat u zonder zorgen uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom een eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregel bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn cruciaal bij het omgaan met broom, omdat ze de handen, een van de meest blootgestelde lichaamsdelen, beschermen. Deze handschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om te weerstaan aan verschillende soorten chemicaliën en bieden daarmee een effectieve barrière tegen schadelijke stoffen. Door veiligheidshandschoenen te dragen, voorkomt u directe blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of poeders, wat het risico op verwondingen, brandwonden en huidirritaties aanzienlijk vermindert. Investeren in de juiste veiligheidshandschoenen zorgt voor een veiligere werkomgeving en beschermt uzelf en uw collega's tijdens het werken met gevaarlijke stoffen.

Laboratoriumjas

Een laboratoriumjas is essentieel bij het werken met gevaarlijke broom, omdat het bescherming biedt tegen onvoorziene morsingen en spatten. Deze jassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan veiligheidsnormen, gemaakt van materialen die bestand zijn tegen chemicaliën. Ze bedekken de meeste delen van het lichaam en vormen zo een fysieke barrière, wat direct contact met schadelijke stoffen vermindert. Door een laboratoriumjas te dragen, verkleint u het risico op verwondingen en huidirritaties, en zorgt u voor een veiligere werkomgeving. Investeren in een laboratoriumjas is dus een verstandige keuze om uzelf en uw collega's te beschermen.

Waarschuwingsstickers

Waarschuwingsstickers spelen een cruciale rol bij de veiligheid in laboratoria en andere omgevingen waar gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Deze stickers bevatten duidelijke en herkenbare pictogrammen en waarschuwingsteksten die medewerkers waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals giftigheid of ontvlambaarheid. Door deze informatie in één oogopslag zichtbaar te maken, helpen waarschuwingsstickers om werknemers bewust en alert te houden bij het omgaan met gevaarlijke stoffen. Ze verminderen de kans op ongelukken en gezondheidsrisico’s, en zorgen ervoor dat iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Waarschuwingsstickers zijn daarmee onmisbaar voor een veilige en verantwoordelijke werkplek.

Broom kopen bij InstruLabo

In het assortiment van InstruLabo vindt u al uw benodigdheden voor in het laboratorium. Of u nu op zoek bent naar chemicaliën of beschermingsmiddelen, u bent op InstruLabo.nl op de juiste plek. Ook voor broom kunt u bij ons terecht. Deze stof kunt u gemakkelijk online bestellen en laten bezorgen. 

Komt u er ondanks, of juist door, het grote aanbod niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionele adviseurs helpen u graag bij uw aankoop van broom of een andere benodigdheden.

Search engine powered by ElasticSuite