Butanon (Methylethylketon)

Butanon is een veelgebruikte keton met als brutoformule C4H8O. Het is een kleuloze vloeistof met een sterke zoete geur. Butanon is ook goed oplosbaar in water. Het wordt voornamelijk als oplosmiddel en reinigingsmiddel gebruikt. Bij InstruLabo is Butanon in verschillende vormen en maten beschikbaar. Zo is Butanon van synthese kwaliteit van 1 liter tot 5 liter beschikbaar. De normale vorm van Butanon is in varianten van 1, 2,5 en 5 liter beschikbaar. 

... Lees meer
8 producten
Sorteer op

Wat is Butanon?

Butanon (of methylethylketon, afgekort MEK) is een keton met als brutoformule C4H8O. Een keton is een functionele groep, bestaande uit een carbonylgroep waaraan twee koolstofatomen zijn gebonden. Butanon is, naast aceton, een van de eenvoudigste keton verbindingen. Het is een kleurloze stof met een doordringende en zoete geur. Deze wordt door sommige als prettig en door sommigen als niet prettig ervaren. De molmassa van Butanon is 72,11 g/mol. De dichtheid is 0,8050 g/cm³ (bij 20 °C) en het smeltpunt is -86 °C. Het kookpunt van Butanon is 80 °C. Het is goed oplosbaar in water en het is een isomeer van tetrahydrofuran. 

Waarvoor wordt Butanon gebruikt?

Butanon wordt voornamelijk als oplosmiddel en/of reinigingsmiddel gebruikt. Hier is het effectief in en het wordt onder andere gebruikt in processen met gommen, harsen, celluloseacetaat en nitrocellulosecoatings. Hierdoor wordt het ook bij vervaardiging van kunststoffen, textiel en bij de productie van paraffinewas gebruikt. Ook in huishoudelijke producten zoals lak, vernis, verfverwijderaar, een denaturatiemiddel voor gedenatureerde alcohol, lijmen en reinigingsmiddelen wordt Butanon gebruikt. Het deelt veel eigenschappen met aceton, een ander keton. Butanon kookt alleen bij een hogere temperatuur en verdampt velen malen minder snel. Butanon wordt ook gebruikt in droog uitwisbare markers als oplosmiddel voor de uitwisbare kleurstof. Zo kan dit gemakkelijk verwijderd worden.

Butanon bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van allerlei chemicaliën tot verschillende beschermingsmiddelen en zo dus ook Butanon. Deze kunt u gemakkelijk online bestellen en laten afleveren. 

Butanon kopen?

Heeft u al gevonden wat u zocht? We hebben bij InstruLabo professionele adviseurs die u persoonlijk verder kunnen helpen als u ergens niet helemaal uitkomt. Neem bij twijfels of vragen dus zeker even contact met ons op. Wij staan altijd voor u klaar en helpen u graag verder.

Search engine powered by ElasticSuite