Calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat is een chemische verbinding en heeft als brutoformule CaCO3. Het is het koolzure zout van calcium en komt voor als een fijn wit of kleurloos microkristallijn poeder. Calciumcarbonaat is een veelvoorkomende stof die in rotsen wordt aangetroffen als mineralen, calciet en aragoniet en het is het belangrijkste bestandsdeel van parels en de schelpen van mariene organismen, slaken en eieren. Calciumcarbonaat is het actieve ingrediënt in landbouwkalk en ontstaat wanneer calciumionen in hard water reageren met carbonaationen om kalkaanslag te veroorzaken. 

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Oplosbaarheid van calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat is stabiel in lucht en praktisch onoplosbaar in water en alcohol. De aanwezigheid van een ammoniumzout of kooldioxide verhoogt de oplosbaarheid in water, maar de aanwezigheid van een alkalihydroxide vermindert de oplosbaarheid. 

Toepassingen van calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat wordt in veel verschillende industrieën toegepast. Het wordt in de bouw, in de landbouw, in voeding, in de geneeskunde gebruikt en het kent nog een aantal industriële toepassingen. 

Gevaren rond calciumcarbonaat

Er zijn op dit moment geen symptomen of effecten van blootstelling aan calciumcarbonaat bekend. Wel is het nog steeds van belang om blootstelling aan de stof zo veel mogelijk te vermijden. Draag daarom tijdens het werken met deze stof beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming

Komt de stof toch in contact met de huid of ogen, spoel dit dan goed af en raadpleeg bij twijfel of aanhoudende symptomen een arts. Na inademing van de stof moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden en bij twijfel of aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Na inslikken van calciumcarbonaat moet de mond gespoeld worden en bij onwel voelen moet er een arts geraadpleegd worden. 

Calciumcarbonaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u allerlei benodigdheden voor in het laboratorium. Van verschillende chemicaliën tot laboratorium glaswerk, bescherming en zo hebben wij dus ook een ruime keuze aan calciumcarbonaat. Dit vindt u bij InstruLabo in verschillende mengsels, merken en hoeveelheden. Wij hebben bijvoorbeeld zeer zuivere calciumcarbonaat, maar ook geprecipiteerd calciumcarbonaat. Bekijk de volledige collectie om alle opties te bekijken. 

Calciumcarbonaat kopen?

Heeft u interesse in het calciumcarbonaat van InstruLabo of over één van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite