Chemicaliën

Chemicaliën kopen? Bij Instulabo kan het veilig en betrouwbaar. Naast ons ruime assortiment laboratoriuminstrumenten en apparatuur, beschikken wij ook over een groot assortiment chemicaliën. Hierbij kun je denken aan chemicaliën, zoals bariumnitraat, fenol, tolueen en nog veel meer andere soorten chemicaliën. Ons totale aanbod bestaat uit meer dan honderden verschillende chemicaliën, een aantal soorten chemicaliën waar wij veel Lees meer

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 2236

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 2236

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Chemicaliën kopen? Bij Instulabo kan het veilig en betrouwbaar. Naast ons ruime assortiment laboratoriuminstrumenten en apparatuur, beschikken wij ook over een groot assortiment chemicaliën. Hierbij kun je denken aan chemicaliën, zoals bariumnitraat, fenol, tolueen en nog veel meer andere soorten chemicaliën. Ons totale aanbod bestaat uit meer dan honderden verschillende chemicaliën, een aantal soorten chemicaliën waar wij veel vragen over krijgen staan in de tekst uitgelegd onderaan deze pagina.

Overzicht chemicaliën

 1. Bariumnitraat
 2. Fenol
 3. Tolueen
 4. Isopropanol
 5. Benzyl alcohol
 6. Ammoniumchloride
 7. Glycerine
 8. Formaldehyde
 9. Dichloormethaan

Bariumnitraat

Bariumnitraat is een bariumzout van salpeterzuur en is een sterke oxidator. Het is een wit/grijs poeder (kristallijn) dat ook voor komt als naaldvormige kristallen. 

Waar wordt bariumnitraat voor gebruikt?

Bariumnitraat wordt gebruikt als oxidator en voor vlamkleuring. Bariumnitraat kleurt bijvoorbeeld groen wanneer er chloor aanwezig is.

Hoe gebruik je bariumnitraat op een veilige manier?

Omdat bariumnitraat een giftige stof is, is het belangrijk om adembescherming te dragen tijdens werkzaamheden met bariumnitraat. Naast dat bariumnitraat een giftige stof is, is het ook een oxidator. Een oxidator houdt in dat het een stof is die in een chemische reactie elektronen kan opnemen. De naam oxidator is geleid van het woord ‘oxide’, zuurstof. Bariumnitraat is niet brandbaar, maar bevordert wel het branden van andere stoffen.

Fenol

Fenol  is een organische verbinding dat bestaat uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom is gesubstitueerd door een hydroxylgroep. Fenol, oftewel hydroxybenzeen, werd vroeger ook wel carbolzuur of carbol genoemd.

Waar wordt fenol voor gebruikt?

Fenol is een verbinding met erg veel toepassingen in de organische synthese. Het is ook een grondstof voor veel kunststoffen, zoals bakeliet en geneesmiddelen. In het ziekenhuis wordt fenol ook erg vaak ingezet voor haarnestcyste behandelingen.

Fenol op een veilige manier gebruiken

Fenol is giftig bij inhalatie, huidabsorptie en opname door de mond. Bij het gebruik van fenol dienen dus de juiste voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Maak dus gebruik van adembescherming, beschermende handschoenen en een labjas.

Tolueen

Tolueen kopen? Tolueen wordt ook wel methylbenzeen genoemd. Tolueen wordt in de chemie vaak als grondstof en verdunningsmiddel gebruikt. De verbinding bestaat uit een benzeenring waarvan 1 waterstofatoom vervangen is door een methylgroep.

Toepassingen van tolueen

Tolueen wordt het meest gebruikt in brandstoffen. Ook wordt tolueen gebruikt als oplosmiddel of basis voor de vervaardiging van andere stoffen. Tolueen vervangt in vele toepassingen de kankerverwekkende stof ‘benzeen’.

Isopropanol

Isopropanol kopen? Isopropanol staat ook wel bekend onder de namen 2-propanol en IPA. Dit is een alcohol dat in zuivere toestand helder en kleurloos met een relatief zoete geur is. Isopropanol is zeer goed oplosbaar in zowel water als in een aantal andere organische oplosmiddelen.

Waar kun je isopropanol voor gebruiken?

Door het snelle verdampen en het goede oplossen van vettigheid heeft isopropanol veel verschillende toepassingen, voornamelijk als ontsmettingsmiddel. Het is een veel gebruikt huishoudelijk oplosmiddel, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van brillenglazen.

Veelvoorkomende toepassingen van isopropanol zijn:

 • In meer gespecialiseerde toepassingen wordt isopropanol vaak gebruikt voor het reinigen van apparatuur in verschillende industrieën.
 • In de biochemie en moleculaire chemie wordt isopropanol gebruikt om DNA te precipiteren.
 • In de koelgassen-industrie wordt isopropanol gebruikt als koelmiddel voor hogesnelheidsfrezen.

Veilig werken met isopropanol

Isopropanol is niet giftig, maar bij een langdurige blootstelling kan het effect hebben op het zenuwstelsel en kan het uitdroging van de huid veroorzaken. 

Benzyl alcohol

Benzyl alcohol kopen? Benzyl alcohol is een kleurloze vaste vloeistof met een aromatische geur. Deze stof is een natuurlijk bestanddeel van verschillende etherische oliën. Door de polariteit van benzyl alcohol is het ook een geschikt oplosmiddel voor uiteenlopende verbindingen. 

De toepassingen van benzyl alcohol

benzyl alcohol wordt vaak toegepast als oplosmiddel in inkt, verf en lak. Ook wordt deze stof gebruikt als geur- en smaakstoffen in bijvoorbeeld zeep, parfum en levensmiddelen. Ook bij het bereiden van van een aantal medicijnen wordt benzyl alcohol toegepast. 

Werk veilig met benzyl alcohol

Benzyl alcohol wordt gebruikt in geneesmiddelen, dit is niet geschikt voor jongere kinderen. Daarnaast zijn er een aantal nadelige effecten over bekend waaronder ademhalingsproblemen, vaatverwijdende werking, lage bloeddruk, kramp en verlammingsverschijnselen. Deze verschijnselen kunnen ontstaan wanneer benzyl alcohol wordt ingeademd, geconsumeerd of blootgesteld wordt aan de huid. Maak dus gebruik van adembescherming, beschermende handschoenen en een labjas.

Ammoniumchloride

Ammoniumchloride is een wit kristallijn stof zout met een zeer goede oplosbaarheid in water. De oplossingen van ammoniumchloride zijn licht zuur. De natuurlijke naam van ammoniumchloride is “Sal ammoniak”. Bij het verbranden van bijvoorbeeld steenkool, wordt ammoniumchloride gevormd door condensatie van steenkoolgassen. Ammoniumchloride wordt het meest gebruikt als meststof en smaakstof in sommige soorten snoep. 

Glycerine

Glycerine is een zoete vloeistof wat niet giftig is. De stof Glycerine komt van nature in het menselijk lichaam voor, in de bovenste laag van de huid om precies te zijn. Glycerine is in staat om vocht in de huid vast te houden. Glycerine is daarom belangrijk voor de hydratatie van de huid.

Een droge huid heeft veel baat bij Glycerine. Door het vasthouden van vocht en het tegengaan van verdamping van vocht uit de huid, blijft de huid beter gehydrateerd.

Formaldehyde

Formaldehyde is een gas met een sterke geur wat men meestal ervaart als onaangenaam. Deze stof wordt ook wel ‘methanal’ genoemd en ontstaat bijvoorbeeld bij het branden van kaarsen, wierook, openhaarden en bij het bereiden van eten. Formaldehyde zit in de rook dat vrijkomt. Daarnaast wordt Formaldehyde toegepast in verschillende

Dichloormethaan

Dichloormethaan is de minst giftige van de eenvoudige chloorkoolwaterstoffen, maar dat zegt niet dat er geen gezondheidsrisico's aan verbonden zijn. Bij chronische blootstelling kan het een carcinogene werking hebben. Bij dieren is de blootstelling van dichloormethaan aangetoond tussen blootstelling en kanker in longen, lever en alvleesklier, maar er is geen relatie met kanker aangetoond bij de mens.

Chemicaliën kopen?

Bestel veilig en eenvoudig chemicaliën bij Instrulabo. Vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

You have 1 product in the equation Alles wissen Vergelijken