Chemicaliën

Chemicaliën kopen? Bij Instulabo kan het veilig en betrouwbaar. Naast ons ruime assortiment laboratoriuminstrumenten en apparatuur, beschikken wij ook over een groot assortiment chemicaliën. Hierbij kun je denken aan chemicaliën, zoals bariumnitraat, fenol, tolueen en nog veel meer andere soorten chemicaliën. Ons totale aanbod bestaat uit meer dan honderden verschillende chemicaliën, een aantal soorten chemicaliën waar wij veel vragen over krijgen staan in de tekst uitgelegd onderaan deze pagina.

... Lees meer
Producten 1-24 van 2056
Sorteer op

Overzicht chemicaliën

 1. Bariumnitraat
 2. Fenol
 3. Tolueen
 4. Isopropanol
 5. Benzyl alcohol
 6. Ammoniumchloride
 7. Glycerine
 8. Formaldehyde
 9. Dichloormethaan
 10. Wijnsteenzuur
 11. Oxaalzuur
 12. Salpeterzuur
 13. Hexaan
 14. Melkzuur
 15. Aceton
 16. Ethylacetaat
 17. Boorzuur
 18. Ethanol

Bariumnitraat

Bariumnitraat is een bariumzout van salpeterzuur en is een sterke oxidator. Het is een wit/grijs poeder (kristallijn) dat ook voor komt als naaldvormige kristallen. 

Waar wordt bariumnitraat voor gebruikt?

Bariumnitraat wordt gebruikt als oxidator en voor vlamkleuring. Bariumnitraat kleurt bijvoorbeeld groen wanneer er chloor aanwezig is.

Hoe gebruik je bariumnitraat op een veilige manier?

Omdat bariumnitraat een giftige stof is, is het belangrijk om adembescherming te dragen tijdens werkzaamheden met bariumnitraat. Naast dat bariumnitraat een giftige stof is, is het ook een oxidator. Een oxidator houdt in dat het een stof is die in een chemische reactie elektronen kan opnemen. De naam oxidator is geleid van het woord ‘oxide’, zuurstof. Bariumnitraat is niet brandbaar, maar bevordert wel het branden van andere stoffen.

Fenol

Fenol  is een organische verbinding dat bestaat uit een benzeenring waarvan één waterstofatoom is gesubstitueerd door een hydroxylgroep. Fenol, oftewel hydroxybenzeen, werd vroeger ook wel carbolzuur of carbol genoemd.

Waar wordt fenol voor gebruikt?

Fenol is een verbinding met erg veel toepassingen in de organische synthese. Het is ook een grondstof voor veel kunststoffen, zoals bakeliet en geneesmiddelen. In het ziekenhuis wordt fenol ook erg vaak ingezet voor haarnestcyste behandelingen.

Fenol op een veilige manier gebruiken

Fenol is giftig bij inhalatie, huidabsorptie en opname door de mond. Bij het gebruik van fenol dienen dus de juiste voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Maak dus gebruik van adembescherming, beschermende handschoenen en een labjas.

Tolueen

Tolueen kopen? Tolueen wordt ook wel methylbenzeen genoemd. Tolueen wordt in de chemie vaak als grondstof en verdunningsmiddel gebruikt. De verbinding bestaat uit een benzeenring waarvan 1 waterstofatoom vervangen is door een methylgroep.

Toepassingen van tolueen

Tolueen wordt het meest gebruikt in brandstoffen. Ook wordt tolueen gebruikt als oplosmiddel of basis voor de vervaardiging van andere stoffen. Tolueen vervangt in vele toepassingen de kankerverwekkende stof ‘benzeen’.

Isopropanol

Isopropanol kopen? Isopropanol staat ook wel bekend onder de namen 2-propanol en IPA. Dit is een alcohol dat in zuivere toestand helder en kleurloos met een relatief zoete geur is. Isopropanol is zeer goed oplosbaar in zowel water als in een aantal andere organische oplosmiddelen.

Waar kun je isopropanol voor gebruiken?

Door het snelle verdampen en het goede oplossen van vettigheid heeft isopropanol veel verschillende toepassingen, voornamelijk als ontsmettingsmiddel. Het is een veel gebruikt huishoudelijk oplosmiddel, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van brillenglazen.

Veelvoorkomende toepassingen van isopropanol zijn:

 • In meer gespecialiseerde toepassingen wordt isopropanol vaak gebruikt voor het reinigen van apparatuur in verschillende industrieën.
 • In de biochemie en moleculaire chemie wordt isopropanol gebruikt om DNA te precipiteren.
 • In de koelgassen-industrie wordt isopropanol gebruikt als koelmiddel voor hogesnelheidsfrezen.

Veilig werken met isopropanol

Isopropanol is niet giftig, maar bij een langdurige blootstelling kan het effect hebben op het zenuwstelsel en kan het uitdroging van de huid veroorzaken. 

Benzyl alcohol

Benzyl alcohol kopen? Benzyl alcohol is een kleurloze vaste vloeistof met een aromatische geur. Deze stof is een natuurlijk bestanddeel van verschillende etherische oliën. Door de polariteit van benzyl alcohol is het ook een geschikt oplosmiddel voor uiteenlopende verbindingen. 

De toepassingen van benzyl alcohol

benzyl alcohol wordt vaak toegepast als oplosmiddel in inkt, verf en lak. Ook wordt deze stof gebruikt als geur- en smaakstoffen in bijvoorbeeld zeep, parfum en levensmiddelen. Ook bij het bereiden van van een aantal medicijnen wordt benzyl alcohol toegepast. 

Werk veilig met benzyl alcohol

Benzyl alcohol wordt gebruikt in geneesmiddelen, dit is niet geschikt voor jongere kinderen. Daarnaast zijn er een aantal nadelige effecten over bekend waaronder ademhalingsproblemen, vaatverwijdende werking, lage bloeddruk, kramp en verlammingsverschijnselen. Deze verschijnselen kunnen ontstaan wanneer benzyl alcohol wordt ingeademd, geconsumeerd of blootgesteld wordt aan de huid. Maak dus gebruik van adembescherming, beschermende handschoenen en een labjas.

Ammoniumchloride

Ammoniumchloride is een wit kristallijn stof zout met een zeer goede oplosbaarheid in water. De oplossingen van ammoniumchloride zijn licht zuur. De natuurlijke naam van ammoniumchloride is “Sal ammoniak”. Bij het verbranden van bijvoorbeeld steenkool, wordt ammoniumchloride gevormd door condensatie van steenkoolgassen. Ammoniumchloride wordt het meest gebruikt als meststof en smaakstof in sommige soorten snoep. 

Glycerine

Glycerine is een zoete vloeistof wat niet giftig is. De stof Glycerine komt van nature in het menselijk lichaam voor, in de bovenste laag van de huid om precies te zijn. Glycerine is in staat om vocht in de huid vast te houden. Glycerine is daarom belangrijk voor de hydratatie van de huid.

Een droge huid heeft veel baat bij Glycerine. Door het vasthouden van vocht en het tegengaan van verdamping van vocht uit de huid, blijft de huid beter gehydrateerd.

Formaldehyde

Formaldehyde is een gas met een sterke geur wat men meestal ervaart als onaangenaam. Deze stof wordt ook wel ‘methanal’ genoemd en ontstaat bijvoorbeeld bij het branden van kaarsen, wierook, openhaarden en bij het bereiden van eten. Formaldehyde zit in de rook dat vrijkomt. Daarnaast wordt Formaldehyde toegepast in verschillende

Dichloormethaan

Dichloormethaan is de minst giftige van de eenvoudige chloorkoolwaterstoffen, maar dat zegt niet dat er geen gezondheidsrisico's aan verbonden zijn. Bij chronische blootstelling kan het een carcinogene werking hebben. Bij dieren is de blootstelling van dichloormethaan aangetoond tussen blootstelling en kanker in longen, lever en alvleesklier, maar er is geen relatie met kanker aangetoond bij de mens.

Wijnsteenzuur

Wijnsteenzuur kopen? Wijnsteenzuur (E334) is een natuurlijk zout en kan worden gevonden in producten zoals druiven, bananen, pompelmoezen en tamarinde vruchten. Bij InstruLabo kan je wijnsteenzuur als oplossing kopen. Wijnsteenzuur komt ook voor als een wit, kristallijn poeder en is goed oplosbaar in water. Je kan het toevoegen aan suiker om het suiker zachter te maken. Zo kan je verschillende vormen creëren en gebak versieren met deze vormen. Tiramisu en mascarpone zijn een paar gerechten waarbij wijnsteenzuur veel wordt toegepast.

Oxaalzuur

Oxaalzuur kopen? Oxaalzuur (zuringzuur) is een watervrije stof en komt voor als een wit kristallijn poeder, wat moeilijk oplosbaar is in water. Bij InstruLabo is het ook verkrijgbaar als mol/L. In de analytische chemie wordt oxaalzuur gebruikt als oertiterstof voor onder andere natriumhydroxide, kaliumhydroxide, kaliumpermanganaat, kaliumperjodaat en kaliumdichromaat. In meeste van deze zit ongeveer 0,1 mol/L aangehouden als standaarddosis.

Salpeterzuur

Salpeterzuur kopen? Salpeterzuur, oftewel waterstofnitraat, is een sterk anorganisch zuur dat veel technische toepassingen kent. Salpeterzuur in zuivere toestand is een kleurloze vloeistof met een intense prikkelende geur. Daarnaast is salpeterzuur goed oplosbaar in water. De meest gebruikte toepassingen van salpeterzuur is in de kunstmest- en explosievenindustrie. Ook kent salpeterzuur vele toepassingen in laboratoriums.

Hexaan

Hexaan kopen? Een kenmerkend gebruik van hexaan in laboratoriums is het verwijderen van olie- en vet verontreinigingen uit water en grond voor analyse. Omdat Hexaan niet gemakkelijk kan worden gescheiden, wordt het ook gebruikt voor reacties waarbij sterke basen betrokken zijn. Hexaan is een gevaarlijke stof, voornamelijk op lange termijn. De acute toxiciteit is relatief laag. De damp van Hexaan kan een narcotische werking hebben. Wanneer een hoge concentratie Hexaan wordt geïnhaleerd kan dit resulteren in slapeloosheid, hoofdpijn en overgeven. Voor uw eigen veiligheid wordt het aanbevolen om met adembescherming te werken.

Melkzuur

Melkzuur kopen? Melkzuur is een carbonzuur, dat zorgt voor de zure smaak bij verzuurde melk. Melkzuur heeft als brutoformule C3H6O3 en is een organische verbinding. Melkzuur komt ook voor in het menselijk lichaam. Dit wordt gevormd bij zware inspanning met weinig zuurstoftoevoer. Het zuurstofgebrek leidt in de spieren tot een afbraak van glucose, waardoor melkzuur gevormd wordt. In diverse industrieën wordt melkzuurfermentatie uitgevoerd door melkzuurbacteriën, die koolhydraten zoals glucose, galactose of sucrose omzetten in melkzuur.

Aceton

Aceton is een kleurloze vloeistof die vaak als oplosmiddel wordt gebruikt. Aceton is bij InstruLabo in verschillende hoeveelheden beschikbaar. Deze variëren van 1 liter tot en met 25 liter. In het laboratorium wordt aceton gebruikt om laboratoriumglas schoon te maken en als tussenproduct bij synthese van veel soorten materialen en polymeren. Aceton heeft een kenmerkende geur en is ook bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon

Ethylacetaat

Ethylacetaat, ook wel bekend als EtOAc of AcOEt, is een kleurloze vloeistof met een karakteristieke zoete geur, wat lijm en nagellakverwijderaar delen. Het is een veel gebruikt oplosmiddel voor extracties en chemische reacties. Bij InstruLabo is ethylacetaat in twee verschillende hoeveelheden beschikbaar: een versie van 1 liter en een versie van 2,5 liter. De formule voor ethylacetaat is C4H8O2.

Boorzuur

Boorzuur is een combinatie van boor, zuurstof en waterstof. In de natuur komt het voor als het mineraalsassoliet. Boorzuur lost in water amper op, maar lost wel goed op in ethanol en kokend water. Het element boor zit van nature in veel verschillende voedingsmiddelen. Het wordt onder andere gebruikt bij glazuren, solderen en bestrijdingsmiddelen. Het is als oplossing en als wit kristallijn poeder bij InstruLabo verkrijgbaar.

Ethanol

Ethanol is een kleurloze, heldere alcohol dat in veel productieprocessen gebruikt wordt. Ethanol is het enige type alcohol dat geen giftige onzuiverheden bevat. Het is een universeel oplosmiddel dat goed mengbaar is met water en andere organische oplosmiddelen. Ethanol heeft een ontsmettende werking en wordt in kleine doseringen toegepast in alcoholische dranken.

Chemicaliën kopen?

Bestel veilig en eenvoudig chemicaliën bij Instrulabo. Vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Search engine powered by ElasticSuite