Ammonium sulfaat

Ammonium sulfaat is een ammoniumzout van zwavelzuur. De formule van ammonium sulfaat is (NH4)2SO3. De stof kent een aantal commerciële toepassingen, maar het meest voorkomende gebruik is als bodemmeststof. Hier wordt het dan ook vaak zwavelzure ammoniak genoemd. Ammonium sulfaat bevat 21% stikstof en 24% zwavel. De stof is goed oplosbaar in water, maar slecht oplosbaar in benzeen, aceton, ethanol en tolueen. De stof komt voor als een hygroscopisch witte poeder. Ammoniumsulfaat kan bereid worden uit reactie van zwavelzuur en ammoniak. 

... Lees meer
2 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
per pagina

Ammoniumsulfaat toepassingen

Ammonium sulfaat kent veel verschillende toepassingen. In het laboratorium wordt de stof veel gebruikt voor eiwitzuivering door neerslag. Daarnaast wordt ammonium sulfaat ook gebruikt bij de analyse van rubberen roosters. Hier worden vluchtige vetzuren geanalyseerd door rubber neer te slaan met een ammoniumsulfaatoplossing van 35%, die een heldere vloeistof achterlaat waaruit vluchtige vetzuren worden gegenereerd met zwavelzuur die vervolgens worden gedestilleerd met stoom. Ammonium sulfaat wordt ook op kleine schaal gebruikt bij de bereiding van andere ammoniumzouten, dit is met name ammoniumpersulfaat. 

Is ammonium sulfaat schadelijk?

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij ammonium sulfaat belangrijk om voorzichtig aan het werk te gaan met deze stof. Draag daarom altijd tijdens het werken met alle chemicaliën voldoende bescherming zoals, beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan ammonium sulfaat zijn acidose, maag-darmklachten en irriterende effecten. Indien u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan deze stof neem dan bij enige klachten of twijfel contact op met een arts. 

Ammonium sulfaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse pompen en verschillende beschermingsmiddelen. Zo vindt u dus ook meerdere opties aan ammonium sulfaat bij ons. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten en hoeveelheden, wisselend tussen de 250 gram en 5 kilogram. Bekijk de hele collectie om te zien welke we opties we allemaal hebben. 

Ammoniumsulfaat kopen?

Heeft u interesse in het ammoniumsulfaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over onze producten of service zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite