Laden...

Benzoëzuur

Benzoëzuur is een witte kristallijne stof. Het heeft een typerende geur en is een zwak carbonzuur. Het wordt veel in voeding gebruikt en heeft het E-nummer E210. Het komt natuurlijk veel in planten en bessen voor. Benzoëzuur wordt ook gebruikt om schimmel te bestrijden. Bij InstruLabo bestelt u benzoëzuur in verschillende hoeveelheden. Deze variëren van buisjes met 1.5 g tot zakken van 1 kg. 

Wat is benzoëzuur? 

Benzoëzuur is een witte Lees meer

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Benzoëzuur is een witte kristallijne stof. Het heeft een typerende geur en is een zwak carbonzuur. Het wordt veel in voeding gebruikt en heeft het E-nummer E210. Het komt natuurlijk veel in planten en bessen voor. Benzoëzuur wordt ook gebruikt om schimmel te bestrijden. Bij InstruLabo bestelt u benzoëzuur in verschillende hoeveelheden. Deze variëren van buisjes met 1.5 g tot zakken van 1 kg. 

Wat is benzoëzuur? 

Benzoëzuur is een witte kristallijne stof. De molecuulformule van benzoëzuur is C7H6O2. Benzoëzuur wordt ook wel carboxybenzeen genoemd. Er zijn ook verschillende zouten van benzoëzuur die als E211-E213 toegepast worden. Het heeft een naaldvorming karakter en kan als wit poeder of kristallen voorkomen. Benzoëzuur is in chloroform, ethanol en aceton goed oplosbaar. Het is in water slecht oplosbaar. Benzoëzuur is bij een pH boven de 4,5 amper werkzaam. Dit komt omdat benzoëzuur bijna volledig gedeprotoneerd is. Dit betekent dat het waterstofion volledig van een molecule of ion is afgescheiden. Benzoëzuur wordt veel in cosmetica en crèmes toegepast, maar er is een groep mensen die hiervoor allergisch is. Pas dus goed op wanneer u een crème of zalf met daarin benzoëzuur gebruikt. 

Gebruik van benzoëzuur

Benzoëzuur wordt in veel verschillende sectoren gebruikt. Het wordt aan levensmiddelen toegevoegd om gisten, bacteriën en schimmels te doden. Zo blijft het eten langer goed en raakt het minder snel bedorven. Benzoëzuur kan in onder andere mayonaise, jam, salades en frisdrank teruggevonden worden. De werking van benzoëzuur is afhankelijk van de pH van het voedsel. Het is slecht oplosbaar in water, maar in chloroform, ethanol en aceton is het goed oplosbaar. 

Waar wordt benzoëzuur toegepast? 

Benzoëzuur wordt ook in de cosmeticawereld veel toegepast. Het wordt in crèmes en shampoo gedaan om deze langer houdbaar te maken. Ook kunt u benzoëzuur in billendoekjes, douchegel, deodorant, lotions en aftershave terugvinden. Ook kan het schimmels doden. Het wordt dus gebruikt om eczeem en andere huidschimmels te bestrijden. Benzoëzuur crème kan jeuk veroorzaken wanneer u hier gevoelig voor bent. Benzoëzuur wordt ook als desinfectiemiddel in de land- en tuinbouw gebruikt. 

Voorzorgsmaatregelen bij benzoëzuur

Benzoëzuur kan voor de huid, ogen en ademhalingsorganen zeer schadelijk zijn. Het stuift makkelijk op en is licht. Zorg ervoor dat u altijd oogbescherming en andere veiligheidsmiddelen draagt wanneer u benzoëzuur gebruikt. 

Benzoëzuur kopen bij InstruLabo

Bent u op zoek naar benzoëzuur? Heeft u nog vragen over benzoëzuur of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.

U heeft 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken