Ethylacetaat

Ethylacetaat, ook wel bekend als EtOAc of AcOEt, is een kleurloze vloeistof met een karakteristieke zoete geur, wat lijm en nagellakverwijderaar delen. Het is een veel gebruikt oplosmiddel voor extracties en chemische reacties. Bij InstruLabo is ethylacetaat in twee verschillende hoeveelheden beschikbaar: een versie van 1 liter en een versie van 2,5 liter. De formule voor ethylacetaat is C4H8O2.

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Waar wordt ethylacetaat gebruikt?

Ethylacetaat is onder andere aanwezig in snoep, parfums, vruchten en nagellakverwijderaar. In een laboratorium kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld cafeïne uit koffiebonen en theebladeren te verwijderen. Ook kan het bij andere extracties van pas komen, bijvoorbeeld bij het scheiden van vetten. Ethylacetaat kan ook als vergistingsproduct in bier worden gebruikt en ook in wijn is de stof te vinden. De damp van ethylacetaat wordt gebruikt om insecten te bestrijden. De damp wordt, samen met het insect, in een stikpot gedaan. Daar doden de dampen het insect zonder het insect aan te tasten.

Ethylacetaat wordt vooral in de cosmetica- en voedingsmiddelen gebruikt. Bij voedingsmiddelen wordt het meestal als een aroma toegepast. Een aroma is een geur/smaakstof en als ethylacetaat in een product is gebruikt kunt u het aan het E-nummer E1504 herkennen. Het wordt aan zoetigheid toegevoegd om de geur te versterken en de smaak te verzoeten. In de cosmeticawereld wordt het als geurstof gebruikt. Het wordt in verschillende parfums gedaan vanwege de karakteristieke zoete geur.

Veiligheid rond ethylacetaat

Ethylacetaat kan voor irritatie van de huid en ogen zorgen. Wanneer je ethylacetaat en/of de damp hiervan inademt, kan het je lucht- en neusgaten irriteren. Zorg er dus voor dat u in een grote ruimte met veel ventilatie bent wanneer u met deze stof werkt. Ook is het belangrijk dat u de juiste veiligheidsmiddelen draagt wanneer men met deze stof werkt. Denk aan een veiligheidsbril, een labjas en eventuele andere veiligheidsvoorzieningen.

Ethylacetaat kopen bij InstruLabo

Bent u op zoek naar ethylacetaat? Heeft u nog vragen over ethylacetaat of over één van onze andere artikelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Search engine powered by ElasticSuite