Laden...

Iso-octaan

Octaan is een koolwaterstof uit de groep alkanen en heeft als brutoformule C8H18. Iso octaan is een kleurloze vloeistof die onoplosbaar is in water. Iso octaan is een bestanddeel van benzine en wordt gewonnen uit aardolie. Het octaangetal is een maat voor de klopvastheid van meng brandstoffen als benzine. Vooral 2,2,4-trimethylpentaan is belangrijk omdat het octaangetal van deze stof 100 is. Door de afwezigheid van enige functionele groep is octaan een zeer weinig Lees meer

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Octaan is een koolwaterstof uit de groep alkanen en heeft als brutoformule C8H18. Iso octaan is een kleurloze vloeistof die onoplosbaar is in water. Iso octaan is een bestanddeel van benzine en wordt gewonnen uit aardolie. Het octaangetal is een maat voor de klopvastheid van meng brandstoffen als benzine. Vooral 2,2,4-trimethylpentaan is belangrijk omdat het octaangetal van deze stof 100 is. Door de afwezigheid van enige functionele groep is octaan een zeer weinig reactieve verbinding en wordt het meestal als oplosmiddel gebruikt.

Octaangetal 

Het octaangetal is een index van het vermogen van een brandstof om het kloppen van de motor bij een hoge compressie te weerstaan. Het kloppen wordt ook wel pingelen genoemd en is in feite vroegtijdige zelfontbranding van de benzine. Door het kloppen of pingelen loopt de motor onregelmatig en kan er schade ontstaan aan het motorblok. 

Het octaangetal komt tot stand door de klopvastheid te vergelijken met een mengsel van het makkelijk ontbrandbare n-heptaan en het moeilijke ontbrandbare iso-octaan. Hiervoor wordt er een schaal gehanteerd waarbij de klopvastheid oploopt van 0 tot 100. Hierbij is dan de klopvastheid van n-heptaan 0 en de klopvastheid van iso octaan 100. Hoe hoger het octaangetal, hoe klopvaster de benzine is. Sommige brandstoffen hebben een octaangetal hoger dan 100. Dit zijn met name de brandstoffen die methanol of ethanol bevatten. 

Gevaren van iso octaan

Zoals alle koolwaterstoffen met een laag molecuulgewicht is octaan vluchtig en erg brandbaar. Iso octaan kan dodelijk zijn bij inslikken of als het terechtkomt in de luchtwegen. Het is van belang om na het inslikken van iso octaan goed je mond te spoelen en het is belangrijk om geen braken op te wekken. Raadpleeg ook direct een arts na het inslikken of inademen van iso octaan. Het kan ook huidirritatie veroorzaken en slaperigheid of duizeligheid. Bij contact met de huid is het belangrijk dat de huid met veel water en zeep wordt gewassen. Voor in het water levende organismen is iso octaan zeer giftig en heeft het langdurige gevolgen. 

Het is belangrijk om iso octaan uit te buurt te houden van hete oppervlakken, vonken, open vuur, en andere ontstekingsbronnen. Probeer ook te voorkomen dat iso octaan terecht komt in het milieu. 

Iso octaan bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we goede opties aan kwalitatieve Iso octaan. Ze komen in verschillende hoeveelheden zodat de gewenste hoeveelheid makkelijk te verkrijgen is. Heeft u niks kunnen vinden of bent u nog opzoek naar iets anders? Werp een blik op alle chemicaliën die wij hebben. Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium.

Iso octaan kopen?

Bent u geïnteresseerd in de iso octaan van InstruLabo? Wij beantwoorden graag enige vragen die u heeft over onze iso octaan of over een van onze andere producten. Neem dan dus zeker contact met ons op en wij helpen u graag verder. 

U heeft 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken