Laden...

Sacharose

Sacharose ofwel sucrose is de wetenschappelijke naam van wat in het dagelijks taalgebruik ook wel tafelsuiker of suiker wordt genoemd. Het is een disaccharide, een molecuul dat bestaat uit twee monosachariden, dit zijn glucose en fructose. Sacharose wordt van nature geproduceerd in planten waaruit tafelsuiker wordt geraffineerd. De molecuulformule van sacharose is C12H22O11. In de zuivere toestand komt het voor als een witte kristallijn poeder zonder geur. Het is zeer goed oplosbaar in Lees meer

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Sacharose ofwel sucrose is de wetenschappelijke naam van wat in het dagelijks taalgebruik ook wel tafelsuiker of suiker wordt genoemd. Het is een disaccharide, een molecuul dat bestaat uit twee monosachariden, dit zijn glucose en fructose. Sacharose wordt van nature geproduceerd in planten waaruit tafelsuiker wordt geraffineerd. De molecuulformule van sacharose is C12H22O11. In de zuivere toestand komt het voor als een witte kristallijn poeder zonder geur. Het is zeer goed oplosbaar in water en slecht oplosbaar in alcohol.

Wat is sacharose?

Sacharose is een suiker. Het wordt gewonnen uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm, door middel van een raffinageproces. Bij dit proces wordt het suiker uit de plant opgelost in heet water en vervolgens door herkristallisatie en filtratie gezuiverd. Net als veel andere koolhydraten is sacharose een leverancier van energie aan het lichaam. 

Gevaren van sacharose

Blootstelling aan sacharose kan via inademing, inslikken of via contact met de huid of ogen. Inademen van de stof heeft geen direct gevolgen, maar voor mensen met een aandoening zoals emfyseem of nierbeschadiging kan dit wel voor verdere schade zorgen. Het is daarom van belang om na inademing van de stof voor voldoende frisse lucht te zorgen en de persoon in kwestie moet proberen de neus te snuiten om de luchtwegen vrij te maken. Bij irritatie of ongemak moet er een arts geraadpleegd worden.

Na inslikken van sacharose kunnen er ook gevolgen ontstaan, vooral als er al bestaande nier of leverschade is. Extreem hoge doses kunnen voor misselijkheid en braken zorgen. De persoon in kwestie moet na inslikken een glas water drinken en bij twijfel moet er een arts geraadpleegd worden. Huidcontact zorgt vaak niet voor directe gevolgen, maar het wordt wel aanbevolen om dit tot een minimum te houden. Spoel de huid die in aanraking met de stof geweest is goed af met stromend water en raadpleeg bij irritatie een arts. Blootstelling aan de ogen kan ongemak en irritatie veroorzaken waardoor er tranen en tijdelijke roodheid ontstaat. Als de chemische stof in de ogen terecht komt moeten deze onmiddellijk worden gespoeld en als de irritaties aanhouden moet er een arts geraadpleegd worden. 

Om blootstelling te voorkomen is het dragen van beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming van belang. Zorg daarnaast ook voor toegang tot nood-fonteinen voor het spoelen van de ogen en voldoende ventilatie. 

Sacharose bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van allerlei verschillende chemicaliën tot laboratorium glaswerk, bescherming en zo hebben wij dus ook sacharose in ons assortiment. Dit vindt u bij InstruLabo in verschillende hoeveelheden. Namelijk in zowel 1 kg als in 5 kg

Sacharose kopen?

Heeft u interesse in het sacharose van InstruLabo of over één van onze andere producten? Neem bij twijfels of vragen zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

U heeft 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken