Zoutzuur is een waterige oplossing van het gas waterstofchloride. Het wordt ook wel zoutgeest genoemd en het is een veelgebruikt reagens in de scheikunde. De stof heeft als formule HCI en het is een sterk anorganisch zuur dat corrosief is. Jaarlijks wordt er ongeveer 20 miljoen ton zoutzuur geproduceerd en de stof heeft een erg kenmerkende penetrante geur. In tegenstelling tot salpeterzuur of zwavelzuur is zoutzuur geen sterke oxidator. In combinatie met salpeterzuur ontstaat er wel een bijzonder sterke oxidator, namelijk koningswater.
Toepassingen van zoutzuur
In laboratorium wordt zoutzuur veel gebruikt om de zuurgraad van een oplossing aan te passen. Het is een erg belangrijke basische chemische stof die van groot belang is in de chemische industrie. Hier wordt het vooral gebruikt als anorganisch zuur voor bijvoorbeeld de verwerking van ertsen en steenfosfaat. Het wordt gebruikt om aardolie en aardgassondes te stimuleren in vooral carbonafzettingen, maar ook in zandsteenafzettingen. Bij InstruLabo hebben we een enorm aanbod aan zoutzuur die gebruikt kunnen worden in verschillende industrieën.
Is zoutzuur gevaarlijk?
Zoutzuur kan bijtend zijn voor metalen. Daarnaast kan het ernstige brandwonden veroorzaken en oogletsel. Ook kan het irritatie van de luchtwegen veroorzaken indien het wordt ingeademd. Om ongemakken te voorkomen is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot bescherming. Draag altijd beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie in de ruimte.
De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten bij blootstelling aan de stof zijn corrosie, gevaar voor blindheid, maagperforatie, irritatie, hoest en ademnood.
Indien het zoutzuur toch wordt ingeademd, zorg dan voor voldoende verse lucht. Bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Nadat zoutzuur met de huid in contact is geweest moet deze onmiddellijk met veel water worden gewassen. Ook is behandeling door een arts direct noodzakelijk. Niet behandelde brandwonden kunnen namelijk in moeilijk geneesbare wonden veranderen. Bij oogcontact met de stof moeten deze onmiddellijk met geopende oogleden worden gespoeld met stromend water. Ook moet er direct een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet de mond goed worden gespoeld en moet er veel water worden gedronken. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden, want na inslikken bestaat er gevaar op perforatie van de slokdarm en de maag.
Zoutzuur bij InstruLabo
Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van diverse chemicaliën tot pompen, maar ook bescherming en veiligheidsmiddelen. Zo vindt u dus ook zoutzuur in ons assortiment. Dit hebben wij beschikbaar in verschillende hoeveelheden, soorten en merken. Bekijk de hele collectie om te zien wat we hebben.
Zoutzuur kopen?
Heeft u interesse in het zoutzuur of in één van de andere producten van InstruLabo? Indien u nog twijfelt of vragen heeft, neem dan contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.