Collodion oplossing

Collodium, ook wel collodion genoemd, is cellulosenitraat met een lage nitreringsgraad, opgelost in een mengsel van ethanol en di-ethylether. In sommige gevallen bevat dit mengsel ook alcohol. De stof komt voor als een dikke, stroperige, heldere vloeistof die ook wel als kleefmiddel en als basis voor een lichtgevoelige laag in de beginjaren van de fotografie gebruikt werd. Daarnaast werd collodium vroeger veel gebruikt als stabilisator voor nitroglycerine. De stof is extreem brandbaar en sterker genitreerde cellulose staat ook wel bekend als schietkatoen. Er zijn twee basistypen van collodium: flexibel en niet-flexibel. Beide varianten hebben verschillende toepassingen.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Collodium en celluloid

Wanneer het oplosmiddel uit collodium verdampt wordt, blijft het semisynthetische polymeer celluloid over. Dit was een van de eerst bruikbare kunststoffen. De stof kan namelijk makkelijk gegoten en bewerkt worden. Echter is de brandbaarheid van celluloid extreem, waardoor de stof als kunststof is verdrongen.

Toepassingen van collodium

Collodion wordt gebruikt bij het reinigen van optica, zoals telescoopspiegels. Collodium wordt aangebracht op het oppervlak van de optiek, meestal in twee of meer lagen. Soms wordt een stuk dunne stof tussen de lagen aangebracht om het collodium bij elkaar te houden en makkelijk te kunnen verwijderen. Nadat de collodium is opgedroogd en een stevige plaat vormt die de optiek bedekt, wordt deze voorzichtig afgepeld en neemt het de vervuiling mee. Collodion is een puur type pyroxylin dat ook wordt gebruikt om monsters in te bedden die onder een microscoop worden onderzocht.

Veiligheid rond collodium

Bij het werken met collodium is het noodzakelijk om enkele veiligheidsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan de aanschaf van voldoende beschermende producten om blootstelling aan de stof te voorkomen. Draag bijvoorbeeld handschoenen om uw handen te beschermen en schaf lichaams- en oogbescherming aan om veilig te werk te kunnen gaan. Wordt u toch blootgesteld aan collodium? Dan is het belangrijk om direct een arts te raadplegen. 

Collodium bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en bescherming en veiligheidsmiddelen die het werken met onder andere collodium een stuk veiliger maken. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook collodium. We bieden verschillende soorten collodion oplossing aan met verschillen in inhoud en verdunning.

Collodium bestellen

Heeft u interesse in collodium, ofwel collodion, van InstruLabo of in een van onze andere producten? Bestel dan snel via InstruLabo.nl. Met vragen of opmerkingen kunt u altijd terecht bij onze deskundigen via het contactformulier. Ze helpen u graag verder met professioneel en persoonlijk advies over de aanschaf van collodium of andere producten.

Search engine powered by ElasticSuite