Cyclohexaan

Cyclohexaan is een cycloalkaan met als brutoformule C6H12. Cyclohexaan is een kleurloze vloeistof met een zachte zoete geur. De kenmerkende geur van cyclohexaan lijkt op de geur van wasmiddel. Ook kan het ruiken naar schoonmaakmiddelen, waar de stof soms ook in wordt gebruikt. Zuiver cyclohexaan is vrijwel niet reactief en wordt daarom ook voornamelijk als oplosmiddel gebruikt. Cyclohexaan wordt voornamelijk gebruikt voor de industriële productie van bijvoorbeeld caprolactam en adipinezuur. Bij Instrulabo hebben we voldoende opties aan cyclohexaan.

... Lees meer
7 producten
Sorteer op

Wat is cyclohexaan?

Cyclohexaan is een cyclische koolwaterstof met de formule C6H12. Het bestaat uit zes koolstofatomen die zijn gerangschikt in een ringvormige structuur, vergelijkbaar met benzine. Cyclohexaan is een kleurloze vloeistof met een kenmerkende geur en wordt veel gebruikt als oplosmiddel in de chemische industrie. 

Enkele belangrijke feiten over cyclohexaan zijn:

  • Cyclohexaan is een niet-polair oplosmiddel en wordt gebruikt om stoffen op te lossen die niet oplossen in water.
  • Het heeft een kookpunt van 81,5°C en een smeltpunt van 6,5°C.
  • Cyclohexaan kan worden geproduceerd door dehydratatie van cyclohexanol of door dehydrogenering van cyclohexeen.

Cyclohexanone en cyclohexanol

Cyclohexaan is niet reactief en ondergaat een katalytische oxidatie om cyclohexanone en cyclohexanol te produceren. Een mengsel van cyclohexanon en cyclohexanol is een grondstof voor adipinezuur en caprolactam. Jaarlijks worden er enkele miljoenen kilogram aan cyclohexanone en cyclohexanol geproduceerd.

Wat zijn de toepassingen van cyclohexaan?

Cyclohexaan heeft vele toepassingen, de 3 belangrijkste zijn:

Oplosmiddel

Cyclohexaan wordt veel gebruikt als oplosmiddel in de chemische industrie vanwege zijn niet-polaire eigenschappen. Het kan stoffen oplossen die niet oplossen in water, zoals oliën, vetten, harsen en andere organische verbindingen.

Synthese van chemicaliën

Cyclohexaan wordt gebruikt als uitgangsmateriaal voor de productie van veel andere chemische stoffen, zoals adipinezuur, caprolactam en cyclohexanol.

Plastificeermiddel

Cyclohexaan kan worden gebruikt als weekmaker of plastificeermiddel in de productie van kunststoffen zoals polyvinylchloride (PVC) en polyurethaan.

Is cyclohexaan gevaarlijk?

Cyclohexaan is een licht ontvlambare vloeistof en damp. Cyclohexaan kan dodelijk zijn als het wordt ingeslikt of in de luchtwegen terechtkomt. Cyclohexaan kan ook huidirritatie veroorzaken. Daarnaast kan cyclohexaan slaperigheid of duizeligheid veroorzaken en is het zeer giftig voor organismen die in het water leven. Dit kan dus ook langdurige gevolgen hebben voor deze organismen.

Probeer cyclohexaan op afstand te houden van warmte, vonken, open vuur of hete oppervlakken. Voorkom het loslaten van cyclohexaan in het milieu en draag altijd bescherming zoals beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbescherming, tijdens het werken met cyclohexaan. Bewaar cyclohexaan op een koele en geventileerde plaats.

Cyclohexaan bij Instrulabo

Bij Instrulabo hebben wij verschillende opties aan hoeveelheden van cyclohexaan. Hierdoor kunt u precies aanschaffen hoeveel nodig heeft. Ook zijn er verschillende soorten cyclohexaan. Er is keuze uit bijvoorbeeld cyclohexaan zuiver, cyclohexaan glass distilled grade of cyclohexaan voor HPLC. Bent u ook nog op zoek naar andere chemicaliën? Bij Instrulabo hebben we een breed assortiment aan chemicaliën en andere producten.

Cyclohexaan kopen?

Er zijn bij InstruLabo voldoende opties aan cyclohexaan bij ons te vinden en als u nog vragen heeft over onze cyclohexaan of over een van onze andere chemicaliën dan beantwoorden wij deze graag. Neemt u dan dus zeker contact met ons op.

 

Search engine powered by ElasticSuite