Dichloorethaan

Dichloorethaan is een veelgebruikte chemische stof in laboratoria. Dichloorethaan staat ook wel bekend onder de naam ethyleendichloride (EDC). De stof is een organische verbinding met als brutoformule C2H4CI2. Dichloorethaan komt voor als een kleurloze vloeistof met een kenmerkende chloroform-achtige geur. Dichloorethaan wordt verkregen uit een reactie van etheen en chloorgas, met ijzer(III) chloride als katalysator. De stof heeft een dichtheid van 1,253 g/cm³, een smeltpunt van -35 °C en een kookpunt van 83.5 °C. 

... Lees meer
17 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Toepassingen van dichloorethaan

Dichloorethaan kent meerdere toepassingen. Er is echter één toepassing die de boventoon voert: ongeveer 95% van de productie van 1,2-dichloorethaan in de wereld wordt gebruikt bij de productie van vinylchloride monomeer, met waterstofchloride als bijproduct. Dit is de voorloper van polyvinylchloride. Het waterstofchloride kan worden hergebruikt bij de productie van meer dichloorethaan via een oxychloreringsroute. Daarnaast wordt dichloorethaan gebruikt als een apolair oplosmiddel. Ook wordt de stof ingezet als verfverwijderaar en ontvetter.

Veiligheid bij werken met dichloorethaan

Werken met dichloorethaan is niet geheel zonder risico’s. Dichloorethaan staat namelijk bekend als een kankerverwekkende stof en kan schade veroorzaken aan genetisch materiaal van mensen. Het is daarom belangrijk om blootstelling aan dichloormethaan te allen tijde te voorkomen. Let daarbij ook op contact met de huid. Komt 1,2-dichloorethaan in aanraking met de huid, dan kan dit bijdragen aan totale inwendige blootstelling.

Werkt u met dichloorethaan? Dan is het van groot belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan brillen die uw ogen beschermen, beschermende kleding en handschoenen om te voorkomen dat u dichloorethaan op uw huid krijgt.

Komt u toch in aanraking met de stof? Dan is het noodzakelijk om direct een arts in te schakelen. De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen bij blootstelling aan dichloorethaan zijn braken, irritatie, hoesten en ademnood. Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Raadpleeg ook dan onmiddellijk aan arts.

Snelle levering door InstruLabo

Heeft u de juiste variant van 1,2-dichloorethaan gevonden? Dan kunt u het product eenvoudig online bestellen. Ook vele andere chemicaliën, gebruiksartikelen en producten voor in het laboratorium vindt u in ons assortiment. Wanneer u dichloorethaan en andere artikelen online bestelt, gaan we meteen voor u aan de slag. We zorgen voor snelle levering en garanderen producten van hoge kwaliteit dankzij onze ISO 9001:2015 certificering. 

Heeft u vragen over dichloorethaan of hulp nodig? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan voor u klaar en denken graag met u mee.

Search engine powered by ElasticSuite