Dimethylacetamide

Dimethylacetamide wordt vaak afgekort tot DMAc. De correctere benaming van de stof is  N,N-dimethylaceetamide. Dimethylacetamide heeft als brutoformule C4H9NO en is een polair organisch oplosmiddel. Dimethylacetamide in deze vorm wordt vooral gebruikt als oplosmiddel voor polymeren. Dimethylacetamide is een heldere, kleurloze vloeistof met een lichte ammoniakachtige geur. De stof heeft een dichtheid van 0,94 g/cm³, een smeltpunt van −20 °C en een kookpunt van 165 °C. Dimethylacetamide wordt geproduceerd met azijnzuur en dimethylamine, waarbij water wordt afgescheiden. Een andere syntheseweg is de reactie van dimethylamine met methylacetaat, waarbij methanol wordt afgescheiden.

... Lees meer
3 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
per pagina

Toepassingen van dimethylacetamide

De voornaamste toepassing van dimethylacetamide is voor het oplossen van synthetische polymeren bij de productie van kunstvezels. De belangrijkste eindproducten zijn acrylvezels en elastanen op basis van polyurethaan. Dimethylacetamide is ook een geschikt oplosmiddel voor polyimiden en polybenzimidazolen. Verder wordt dimethylacetamide gebruikt als reactiesolvent of als reagens in de cosmetische en farmaceutische industrie.

Veiligheid rond dimethylacetamide

Gaat u werken met dimethylacetamide? Neem dan de nodige veiligheidsmaatregelen. Net als bij andere chemicaliën is dit ook bij dimethylacetamide van groot belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan labjassen om uw lichaam te beschermen en handschoenen om uw handen en huid veilig te houden.

Symptomen en advies bij contact met dimethylacetamide

Indien dimethylacetamide toch in contact komt met de huid, is het belangrijk om deze goed en met voldoende water af te spoelen. Na oogcontact met dimethylacetamide is het van belang om de ogen goed met water te spoelen. Doe dit minimaal tien minuten. Na inslikken van de stof moet de mond goed gespoeld worden. Na inademing van dimethylacetamide is het belangrijk om voor voldoende frisse lucht te zorgen. Raadpleeg bij huidirritatie, oogirritatie, onwel voelen of andere klachten na contact met dimethylacetamide altijd een arts. De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten na blootstelling aan dimethylacetamide zijn irritatie, hoest, narcotische werking, ademnood en roestoestand.

Bestel online bij InstruLabo

Heeft u de juiste vorm dimethylacetamide gevonden voor uw laboratorium? Bestel de stof dan eenvoudig online via onze webshop. Daarnaast bent u hier op de juiste plek voor allerlei andere laboratoriuminstrumenten. Van chemicaliën en voedingsbodems tot kleding en gebruiksartikelen: alles vindt u in ons online aanbod.

Heeft u vragen over dimethylacetamide, andere producten of onze service? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag bij het vinden van de juiste vorm dimethylacetamide en het beantwoorden van al uw vragen.

Search engine powered by ElasticSuite