Dimethylformamide

Dimethylformamide staat ook wel bekend onder de afkorting DMF en heeft als brutoformule C3H7NO. De stof komt voor als een kleurloze vloeistof en de zuivere variant is vaak geurloos. Gedegradeerde DMF heeft vaak een vislucht vanwege onzuiverheden. Dimethylformamide is goed mengbaar met water en met veel andere organische oplosmiddelen. De naam dimethylformamide is afgeleid van het feit dat de stof een formamide is met twee methylgroepen, beide op het stikstofatoom.

... Lees meer
8 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Synthese en eigenschappen van dimethylformamide

Dimethylformamide kan worden gesynthetiseerd door middel van de reactie van mierenzuur met dimethylamine. Ook kan de stof gesynthetiseerd worden door de gekatalyseerde reactie van dimethylamine en koolstofmonoxide bij lage druk en temperatuur.

Dimethylformamide is een polair aprotisch oplosmiddel. De stof is niet stabiel in de aanwezigheid van sterke basen zoals natronloog of sterke zuren zoals zoutzuur of zwavelzuur. Dimethylformamide wordt dan gehydrolyseerd naar mierenzuur en dimethylamine, vooral bij hogere temperaturen. Dimethylformamide heeft een dichtheid van 0,95 g/cm³, een smeltpunt van -61 °C en een kookpunt van 153 °C.

Veiligheid bij werken met dimethylformamide

Net als bij andere chemicaliën, is het ook bij dimethylformamide belangrijk om voorzichtig en goed voorbereid te werk te gaan. Haal daarom altijd de juiste bescherming en veiligheidsmiddelen in huis om blootstelling aan dimethylformamide te voorkomen. 

Komt uw huid onverhoopt toch in contact met dimethylformamide? Dan is het belangrijk om uw huid direct met water af te spoelen. Na oogcontact met dimethylformamide is het belangrijk om de ogen voor minstens tien minuten met geopende oogleden te spoelen. Bij oogirritatie moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof is het belangrijk om bij onwel voelen onmiddellijk een arts te raadplegen. Indien de stof wordt ingeademd is het belangrijk om voor voldoende verse lucht te zorgen. Ook hier geldt dat bij twijfels of aanhoudende symptomen een arts geraadpleegd moet worden.

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten bij blootstelling aan dimethylformamide zijn irritatie, maag-darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en ademnood.

Dimethylformamide bij InstruLabo

Heeft u de juiste soort dimethylformamide op het oog? Dan kunt u de stof eenvoudig bestellen via InstruLabo.nl. Ook voor andere producten voor in uw laboratorium bent u bij ons aan het juiste adres. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar veiligheidsmiddelen of andere chemicaliën? Dan vindt u gegarandeerd de geschikte producten in ons ruime assortiment. Ook voor dimethylformamide heeft u de keuze uit verschillende soorten, hoeveelheden en merken. Bekijk onze hele collectie om alle opties te zien.

Dimethylformamide kopen?

Wilt u dimethylformamide aanschaffen? Dan kan dat met een paar simpele klikken. Zet de producten in uw winkelmandje en vul uw gegevens in. U kunt op verschillende manieren dimethylformamide en andere producten afrekenen. Na ontvangst van uw bestelling verzenden we uw producten zo snel mogelijk. Heeft u vragen over een van onze producten of diensten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder met persoonlijk en professioneel advies.

Search engine powered by ElasticSuite