Ethyleenglycol

Ethyleenglycol behoort tot een groep verbindingen die glycolen worden genoemd. Het werd vroeger ook wel 1,2 -ethaandiol genoemd. Nu staat het vooral bekend als ethyleenglycol, etheenglycol of glycol. Het is een alcohol met als brutoformule C2H6O2. De stof komt voor als een kleurloze en viskeuze vloeistof met een zoete smaak. Het is in alle verhoudingen mengbaar met water. Technische 1,2 - ethaandiol bestaat meestal uit een mengsel van de oligomerenmono, di-ethyleenglycol en tri-ethyleenglycol. 

... Lees meer
13 producten
Sorteer op

Toepassingen ethyleenglycol

Zuivere ethyleenglycol kookt bij 198 °C en bevriest bij -52 °C wanneer het gemend met 28% water wordt. De stof is hygroscopisch en mengbaar met water in alle verhoudingen. 

Ethyleenglycol is een populair ingrediënt in koude middelen vanwege de uitstekende warmteoverdrachtseigenschappen. Het wordt gebruikt in een breed scala aan verwarmingstoepassingen en koelingstoepassingen, zoals HVAC-systemen, het maken van plastic, matrijzen, voedsel en farmaceutische processen. Verder wordt de stof ook gebruikt als bevochtigingsmiddel, om vocht of water te absorberen in verschillende industrieën. 

Veiligheid rond ethyleenglycol

Ethyleenglycol is een schadelijke stof. Het kan bij langdurige of herhaalde blootstelling schade aan de organen, met name de nieren, veroorzaken. Zorg daarom altijd dat tijdens het werken met ethyleenglycol er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen worden. Draag ook altijd bescherming, zoals beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming.

Gebeurt het toch dat de stof wordt ingeademd, zorg dan voor voldoende frisse lucht. Bij twijfel of aanhoudende klachten moet er een arts geraadpleegd worden. Komt de stof in contact met de huid, dan moet deze met water worden afgespoeld. Ook moet er een arts bij twijfel of aanhoudende klachten geraadpleegd worden. Bij contact met de ogen moeten deze met water worden afgespoeld en moet er bij twijfel of aanhoudende klachten een arts geraadpleegd worden. Na inslikken van ethyleenglycol moet de mond worden uitgespoeld met water en moet er veel water worden gedronken. Wederom moet er bij twijfel of aanhoudende klachten een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste symptomen en effecten zijn vermoeidheid, duizeligheid, onrustig, diarree, braken, misselijkheid en bewusteloosheid. 

Ethyleenglycol bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van allerlei chemicaliën tot laboratorium glaswerk, bescherming en zo dus ook ethyleenglycol. Het ethyleenglycol is beschikbaar in verschillende soorten en hoeveelheden. Bekijk de hele collectie om te zien wat we allemaal hebben. 

Ethyleenglycol kopen?

Heeft u nog twijfels of vragen over het ethyleenglycol van InstruLabo of over één van onze andere producten? Neem dan zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen!

Search engine powered by ElasticSuite