Fehling

Het Fehlings reagens is een reagens waarmee de aanwezigheid van een aldehyde-groep kan worden aangetoond. Het is een chemisch reagens dat gebruikt kan worden om onderscheid te maken tussen in water oplosbare functionele koolhydraatgroepen en ketongroepen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als een test voor reducerende suikers en niet-reducerende suikers als aanvulling op de Tollens’ reagens test. De Fehlings reagens test is in 1849 ontwikkeld door de Duitste chemicus Hermann von Fehling.

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Samenstelling Fehling reagens

Het Fehlings reagens bestaan uit twee vloeistoffen, namelijk Fehlings A en Fehlings B. Deze twee vloeistoffen worden vlak voor gebruik met elkaar gemengd. Fehlings A is een oplossing van ongeveer 5% kopersulfaat in water. Fehlings B is een oplossing van kaliumnatriumtartraat en natriumhydroxide in water. Van beide vloeistoffen wordt een kleine gelijke hoeveelheid toegevoegd aan de te onderzoeken stof. Vervolgens wordt het mengsel verwarmd. Indien de stof een aldehyde-groep bevat ontstaat er een roodbruine neerslag. Ketonen en aromatische aldehyden reageren niet met het reagens.

Gebruik Fehling reagens

De oplossing van de Fehlings reagens kan worden gebruikt om functionele groepen van aldehyde en keton te onderscheiden. De te testen verbinding wordt dan toegevoegd aan de oplossing en het mengsel wordt vervolgens verwarmd. De aldehyden worden geoxideerd wat een positief resultaat geeft, maar de ketonen reageren niet tenzij het a-hydroxyketonen zijn. De aldehyden worden geoxideerd tot een carboxylaatanion en daarbij worden de koper(II)-ionen van het complex gereduceerd tot koper(I)-ionen. Rood koper(I)oxide slaat dan neer uit het reactiemengsel, wat een positief resultaat aangeeft. Dit betekent dat er redox heeft plaatsgevonden. 

Fehling reagens bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook een ruim aanbod aan Fehling reagens. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten en hoeveelheden van zowel Fehling A reagens als Fehling B reagens. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Fehling reagens kopen?

Heeft u interesse in het Fehling reagens van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite