Fenol

Fenol is een organische verbinding die bestaat uit een benzeenring. Hiervan is één waterstofatoom is vervangen door een hydroxylgroep (OH). Fenol, ofwel hydroxybenzeen, werd vroeger ook wel carbolzuur of carbol genoemd. Bij kamertemperatuur is fenol een kristallijne, vluchtige vaste stof met een unieke geur, die over het algemeen beoordeeld wordt als stank.

... Lees meer
Producten 1-24 van 49
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Veilig werken met fenol

Werken met fenol brengt, net als met andere chemicaliën, enige gevaren met zich mee. Wanneer de stof het lichaam binnenkomt via inhalatie, huidabsorptie of de mond, kan het voor ernstige brandwonden zorgen. Ook kan fenol oogletsel of longoedeem veroorzaken. Het is dan ook van groot belang om bij het werken met fenol beschermende producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een labjas, adembescherming en handschoenen. Raadpleeg het veiligheidsinformatieblad van fenol voor de specifieke veiligheidsmaatregelen die van toepassing zijn bij het werken met fenol.

Waar wordt fenol voor gebruikt?

Fenol is een veelgebruikte grondstof voor de productie van allerlei kunststoffen. De stof wordt bijvoorbeeld verwerkt in bakeliet en geneesmiddelen. Ook komt fenol voor in beginproducten van nylon, smeerolie en chemische bestrijdingsmiddelen. De stof is dan ook een belangrijk tussenproduct in de chemische industrie. Daarnaast wordt fenol ingezet bij het isoleren van DNA.

Toepassingen in het menselijk lichaam

Fenol is een giftige stof wanneer het in het lichaam komt. Opvallend is dat fenol in sommige situaties juist bewust in het lichaam wordt geïnjecteerd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand last heeft van spasmes. Fenol wordt dan opgelost in water en in een kleine hoeveelheid ingespoten rond een zenuw. Dit zorgt ervoor dat de zenuw verzwakt raakt of zelfs helemaal uitgeschakeld wordt. Daarnaast wordt fenol ingezet om het terugkerend ingroeien van nagels te voorkomen en als conserveermiddel van vaccins.

Fenol kopen bij InstruLabo

De juiste soort, hoeveelheid en vorm fenol voor al uw laboratoriumprojecten vindt u in ons uitgebreide assortiment. Heeft u de juiste producten gevonden? Bestel dan snel en eenvoudig op InstruLabo.nl en maak gebruik van onze snelle en betrouwbare levering. Heeft u vragen over fenol, veiligheidsmaatregelen of andere producten uit ons aanbod? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag verder met persoonlijk en professioneel advies, zodat u met een gerust hart gebruik kunt maken van fenol.

Search engine powered by ElasticSuite