Fenolftaleïne

Fenolftaleïne is een organische verbinding en heeft als brutoformule C20H14O4. De stof kleurt wit tot lichtpaars in basische of zure vloeistoffen en is slecht oplosbaar in water. Meestal wordt fenolftaleïne opgelost in alcoholen wanneer het gebruikt wordt in experimenten. De stof, ook wel bekend als phph, wordt vaak gebruikt als indicator in universele indicatoren en om bij zuur-basetitraties het omslag- en equivalentiepunt te bepalen. Het omslagpunt van fenolftaleïne als indicator wordt gezien als het equivalentiepunt. Fenolftaleïne behoort tot de klasse van kleurstoffen die bekend staan als ftaleïnekleurstoffen. 

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Kenmerken fenolftaleïne

Fenolftaleïne is een trifenylmethaankleurstof en komt voor als witte tot lichtpaarse kristallen. Het smeltpunt van de stof is 260 °C en het kookpunt is 557.8 °C. Fenolftaleïne is slecht oplosbaar in water en goed oplosbaar in ethanol. De stof wordt om die reden vaak opgelost in alcohol, wanneer het gebruikt wordt in experimenten. Doordat fenolftaleïne verschillende kleuren aanneemt in contact met zure of basische vloeistoffen, is de stof zeer geschikt als indicator.

Veiligheidsmaatregelen voor werken met fenolftaleïne 

Bij het werken met fenolftaleïne is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen. Draag daarom altijd beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen tijdens het werken met deze stof. 

Komt de stof toch in contact met de huid, dan is het belangrijk om goed te spoelen met water. Raadpleeg altijd een arts bij twijfels of aanhoudende klachten. Als de stof in contact komt met de ogen, moeten die met geopende oogleden met vloeiend water worden gespoeld. Raadpleeg ook bij oogirritatie een arts. Na inslikken van de stof moet de mond direct worden uitgespoeld en is het belangrijk om veel water te drinken. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Na inademing moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden. In dit geval geldt wederom: raadpleeg bij twijfel of aanhoudende symptomen een arts.

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten bij blootstelling aan fenolftaleïne zijn irritaties, duizeligheid, roestoestand, misselijkheid, braken, ademhalingsmoeilijkheden en een narcotische werking.

Fenolftaleïne bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse pompen en beschermingsmiddelen. Bij InstruLabo zijn dan ook meerdere opties voor fenolftaleïne beschikbaar. U vindt fenolftaleïne in verschillende soorten, hoeveelheden en van verschillende merken. Bekijk ons volledige assortiment om alle opties te zien.

Fenolftaleïne kopen? 

Heeft u interesse in fenolftaleïne van InstruLabo of in een van onze andere producten? Schaf deze dan eenvoudig aan via onze webshop. Neem bij twijfels of vragen over onze producten of service zeker even contact met ons op! De professionele adviseurs van InstruLabo helpen u graag persoonlijk verder bij uw aankoop van fenolftaleïne of andere producten.

Search engine powered by ElasticSuite