Fosforzuur

Fosforzuur is een zwak anorganisch zuur zonder geuren en heeft als brutoformule H3PO4. Zuiver watervrij fosforzuur is een witte kristallijne vaste stof en smelt bij 42,35 °C tot een kleurloze vloeistof. Zouten en esters van fosforzuur worden fosfaten genoemd en komen vrijwel overal op aarde voor. Dit is bijvoorbeeld in mineralen en levende wezens. Fosforzuur is niet giftig, maar kan wel bij hoge concentraties van 75% of meer sterk corrosief zijn.

... Lees meer
23 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Fosforzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij verschillende merken fosforzuur en verschillende soorten fosforzuur. We hebben bijvoorbeeld extra zuivere fosforzuur, kristallijne fosforzuur en fosforzuur gemengd in water. Ook hebben wij verschillende hoeveelheden fosforzuur. Denk hierbij aan 1 liter, 2,5 liter of 5 liter. Het fosforzuur in kristallijn komt onder andere in 25 gram.

Toepassingen van fosforzuur

Fosforzuur wordt voor meerdere dingen gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de productie van kunstmest. Daarnaast kan het ook als roestverwijderaar worden gebruikt. Fosforzuur kan ook gebruikt worden als toevoeging aan eten en drinken om een scherpe en pittige smaak te geven. Fosforzuur wordt namelijk gebruikt als verzurend middel om bijvoorbeeld cola smaak te geven. Daarnaast kan het ook nog als ingrediënt voor wasmiddelen of tandcement gebruikt worden.

Fosforzuur gevaren

Blootstelling aan fosforzuur is vaak via huid- en oogcontact. Blootstelling aan fosforzuur kan giftig zijn voor meerdere lichaamssystemen. Denk hierbij aan haar, huid en nagels maar ook aan ademhalingssystemen. Inademing van fosforzuur kan leiden tot irritaties van de neus en keel. Langdurige blootstelling aan fosforzuur kan leiden tot een rode, droge en gebarsten huid en tot conjunctivitis in het oog.

Het is belangrijk dat bij gebruik van fosforzuur er voldoende ventilatie aanwezig is. Ook is het belangrijk dat er veiligheidsdouches en oogdouches zijn in de omgeving. Op deze manier kan er bij een noodgeval van mogelijke blootstelling aan fosforzuur direct gehandeld worden. Verder zijn persoonlijke beschermingsmiddelen zoals beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming essentieel en moet het dragen van contactlenzen worden vermeden. Deze kunnen namelijk een deel van het chemische stof absorberen.

Nog vragen?

Het aanschaffen van fosforzuur of andere chemicaliën kan soms lastig zijn. Als u vragen heeft over fosforzuur of één van onze andere producten dan horen wij dit graag. Neem dus gerust contact met ons op.

Search engine powered by ElasticSuite