Glutaarzuur

Glutaarzuur is een organische verbinding en de stof heeft als brutoformule C5H8O4. De zouten en esters van glutaarzuur worden glutaraten genoemd. De zuivere stof komt voor als een kleurloze vaste stof die goed oplosbaar is in water, ethanol, di-ethylether, chloroform en benzeen. Dit in tegenstelling tot de verwante dicarbonzuren barnsteenzuur en adipinezuur, die zeer slecht oplosbaar in water zijn. Glutaarzuur heeft een dichtheid van 1,42 g/cm³, een smeltpunt van 98 °C en een kookpunt van 303 °C.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Synthese van glutaarzuur

Glutaarzuur kan bereid worden via de ringopening van gamma-butyrolacton met behulp van kaliumcyanide. Hierbij ontstaat het kaliumzout van cyanobutaanzuur. Hydrolyse van het nitril levert vervolgens glutaarzuur. Een andere manier om glutaarzuur te verkrijgen is met gebruik van dihydropyraan. Deze verbinding wordt gehydrolyseerd en vervolgens geoxideerd tot het dizuur. Een derde methode gaat uit van 1,3-dibroompropaan en natrium- of kaliumcyanide, waarbij eerst pentaandinitril gevormd wordt dat na hydrolyse ook glutaarzuur levert.

Veiligheid rond glutaarzuur

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij glutaarzuur van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming zoals beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming. Indien u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan de stof is het van belang om bij twijfels of klachten een arts te raadplegen. 

Glutaarzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk in het laboratorium een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u dus ook glutaarzuur. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden. Bekijk de volledige collectie voor alle opties.

Glutaarzuur kopen?

Heeft u interesse in het glutaarzuur van InstruLabo of in één van de andere chemicaliën of producten die wij aanbieden? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen. 

Search engine powered by ElasticSuite