Kalium dichromaat

Kalium dichromaat is het kaliumzout van dichroomzuur en heeft als formule K2CrO7. De stof is matig goed oplosbaar in water en het komt voor als een helder oranje kristallijne vaste stof. In de natuur komt kalium dichromaat voor als het mineraal lopeziet. Het is een sterke oxidator en in de analytische chemie wordt deze verbinding gebruikt als oertisterstof voor natriumthiosulfaat en als oxiderend reagens tijdens de CZV-bepaling. Kalium dichromaat staat in evenwicht met kaliumchromaat via een pH-afhankelijke evenwichtsreactie. 

... Lees meer
2 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Kalium dichromaat bereiden

Op industriële schaal wordt kalium dichromaat bereid door het smelten van mineraal chromiet, kaliumcarbonaat en calciumcarbonaat, waarbij oxidatie bewerkstelligd wordt door het doorblazen van lucht. Op kleinere schaal wordt kalium dichromaat bereid door de reactie van chroom(III)oxide met kaliumnitraat. 

Veiligheid rond kalium dichromaat

Kalium dichromaat kan indien blootstelling aan de stof voor nadelige gevolgen zorgen. Indien de stof wordt ingeademd is het van belang dat er onmiddellijk een arts geraadpleegd wordt. Bij ademhalingsklachten of ademstilstand moet er kunstmatige beademing worden toegepast. Na aanraking van kalium dichromaat met de huid moet deze onmiddellijk met veel water worden gewassen. Ook is behandeling door een arts direct noodzakelijk, want niet behandelde brandwonden kunnen veranderen in moeilijk geneesbare wonden. 

Indien kalium dichromaat in contact met de ogen moeten deze met geopende oogleden met stromend water gespoeld worden en moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof moet meteen de mond worden uitgespoeld en moet er veel water worden gedronken. Er bestaat bij het inslikken van kaliumdichromaat een kans op perforatie van de slokdarm en de maag. Indien de persoon in kwestie zich onwel begint te voelen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan kalium dichromaat zijn: irritatie, hoesten, corrosie, astmatische klachten, ademnood, allergische reactie en ernstige oogletsel. Aangezien er veel risico’s zijn verbonden aan het werken met kalium dichromaat is het van belang om voorzorgsmaatregelen te nemen om ongemakken te voorkomen. Draag altijd beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming. Zorg daarnaast ook voor voldoende frisse lucht, veiligheidsdouches en oogspoeling. 

Kalium dichromaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse koude en warmte apparaten en ook verschillende gebruiksartikelen in kunststof en metaal. Zo vindt u dus ook meerdere opties aan kalium dichromaat in ons assortiment. Deze vindt u in diverse soorten. Bekijk het volledige assortiment om te zien welke opties wij hebben. 

Kalium dichromaat kopen?

Bent u geïnteresseerd in het kalium dichromaat van InstruLabo of in één van de andere producten die wij aanbieden? Indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten, neem dan zeker contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite