Kalium Jodaat

Kalium jodaat heeft als bruto formule KIO3 en is het kaliumzout van waterstofjodaat. De stof komt voor als een wit kristallijn poeder en is goed oplosbaar in water, maar onoplosbaar in ethanol en vloeibaar ammoniak. Kalium jodaat kan worden gesynthetiseerd door een reactie van kaliumhydroxide met waterstofjodaat en het kan ook worden gevormd door di-jood in een hete, geconcentreerde kaliumhydroxide-oplossing te brengen. Kalium jodaat heeft een dichtheid van 3,89 g/cm³ en een smeltpunt van 560 °C.

... Lees meer
16 producten
Sorteer op

Toepassingen van kalium jodaat

Kalium jodaat wordt soms gebruikt voor de jodering van keukenzout om jodiumtekort te voorkomen. Doordat jodide onder natte omstandigheden door moleculaire zuurstof kunnen worden geoxideerd tot jodium, voegen Amerikaanse bedrijven thiosulfaten of andere antioxidanten toe aan het kaliumjodide. In andere landen wordt kalium jodaat gebruikt als bron voor jodium in de voeding. Net als kaliumbromaat wordt kalium jodaat af en toe gebruikt als rijpingsmiddel bij het bakken en verder wordt het als stralingsbescherming gebruikt. 

Veiligheid rond kalium jodaat

Net als bij andere chemicaliën is het ook bij kalium jodaat belangrijk om voorzichtig aan het werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen om blootstelling aan de stof te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming.

Indien de stof toch in contact met de huid komt is het belangrijk om deze goed met water af te spoelen. Na oogcontact met kalium jodaat is het belangrijk om de ogen voor minstens tien minuten met geopende oogleden te spoelen. Bij oogirritatie moet er een oogarts geraadpleegd worden. Na inslikken van de stof is het belangrijk om bij onwel voelen onmiddellijk een arts te raadplegen. Indien de stof wordt ingeademd is het belangrijk om voor voldoende verse lucht te zorgen en bij twijfels of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden.

Kalium jodaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan diverse chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook vindt u meerdere opties aan kalium jodaat bij ons. Deze vindt u in verschillende hoeveelheden en soorten van verschillende merken. Bekijk onze hele collectie om alle opties te zien. 

Kalium jodaat kopen?

Heeft u interesse in het kalium jodaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen.

Search engine powered by ElasticSuite