Kalium permanganaat

Kalium permanganaat is een anorganische verbinding van kalium en mangaan. De brutoformule van de stof is KMnO4. De stof komt voor als donkerpaarse kristallen zout. Het is erg goed oplosbaar in water en zorgt daarbij voor een intens paarse of roze oplossing. Kalium permanganaat wordt veel gebruikt in de chemische industrie en laboratoria als sterk oxidatiemiddel. Verder kent de stof ook toepassingen in de medische industrie. Bijna alle toepassingen van kalium permanganaat maken gebruikt van de oxiderende eigenschappen van de stof. Als sterk oxidatiemiddel dat geen giftige bijproducten genereert, kent de stof veel nichetoepassingen. 

... Lees meer
16 producten
Sorteer op

Kenmerken van kalium permanganaat

Kalium permanganaat is een anorganische verbinding bestaande uit kalium en mangaan en de stof komt voor als een donkerpaarse tot zwarte kristallijn zout. De stof heeft een smeltpunt van 240 °C. 

Kalium permanganaat is een sterke oxidator en kent erg veel toepassingen. Het wordt onder andere in de medische industrie gebruikt voor een aantal huidaandoeningen. Verder wordt de stof veel gebruikt in de waterbehandelingsindustrie. Een ander belangrijke toepassing is als reagens voor de synthese van organische verbindingen. Kalium permanganaat kan ook worden gebruikt om het totale oxideerbare organische materiaal in een waterig monster kwantitatief te bepalen. 

Veiligheid rond kalium permanganaat

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij kalium permanganaat van belang om voorzichtig aan het werk te gaan met deze stof. Draag daarom altijd tijdens het werken met chemicaliën voldoende bescherming zoals, beschermende kleding, oogbescherming en beschermende handschoenen

Komt de stof toch in contact met de huid, dan moet deze onmiddellijk met veel water worden gewassen. Ook is behandeling door een arts noodzakelijk omdat niet behandelde brandwonden in een moeilijk geneesbare wonden kunnen veranderen. Indien kalium permanganaat in contact met de ogen komt, moeten deze met geopende oogleden worden gewassen. Bij twijfels of aanhoudende klachten moet er een oogarts geraadpleegd worden.

Na inslikken van de stof moet, indien de persoon in kwestie bij bewustzijn is, meteen de mond worden uitgespoeld en veel water worden gedronken. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. In het geval van inslikken bestaat er namelijk een kans op perforatie van de slokdarm en de maag. Na inademing van de stof moet er voor verse lucht gezorgd worden en bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan kalium permanganaat zijn irriterende effecten, corrosie, gevaar voor ernstig oogletsel, gevaar voor blindheid, maagperforatie, misselijkheid, braken, maag-darmklachten, hoesten en ademnood.

Kalium permanganaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo hebben wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan diverse chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook vindt u meerdere opties aan kalium permanganaat bij ons. Deze vindt u in verschillende hoeveelheden en soorten van verschillende merken. Bekijk onze hele collectie om alle opties te zien. 

Kalium permanganaat kopen?

Heeft u interesse in het kalium permanganaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over onze producten of service zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite