Kalium carbonaat

Kaliumcarbonaat is een anorganische verbinding van kalium. De stof heeft als brutoformule K2CO3 en komt voor als een wit poeder. Kaliumcarbonaat is goed oplosbaar in water en kan daarbij een basische oplossing vormen. Kaliumcarbonaat wordt vaak potas genoemd. Vroeger werd het gemaakt door houtas op te lossen en het filtraat uit te laten dampen tot grote potas kristallen die voornamelijk uit kaliumcarbonaat bestaan. Tegenwoordig wordt de stof gewonnen door middel van mijnbouw.  

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Eigenschappen

kaliumcarbonaat staat ook wel bekend als potas, parelas, dikaliumcarbonaat. De stof is goed oplosbaar in water, maar onoplosbaar in ethanol. Kaliumcarbonaat is een witte vaste stof, heeft een dichtheid van 2,29 g/cm³ en een smeltpunt van 891 °C.

Veiligheid rond kaliumcarbonaat

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij kaliumcarbonaat van belang om voorzichtig te werk te gaan. Zorg daarom altijd voor bescherming zoals, beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming

Indien de stof toch in contact met de huid komt is het belangrijk om deze goed met water af te spoelen en in het geval van huidirritatie is het belangrijk om een huidarts te raadplegen. Bij oogcontact met kaliumcarbonaat moeten de ogen goed worden gespoeld met geopende oogleden en stromend water. Ook is het belangrijk om een oogarts te raadplegen. Na inslikken van de stof moet de mond gespoeld worden met water, dit kan alleen wanneer de persoon in kwestie nog bij bewustzijn is. Ook moet er een arts geraadpleegd worden. Na inademing van de stof moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden en bij twijfels of aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten na blootstelling aan kaliumcarbonaat zijn misselijkheid, braken, irritatie, hoesten en ademnood. 

Kaliumcarbonaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk in een laboratorium veiliger maken. In ons ruime assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook kaliumcarbonaat. Deze vindt u bij ons in veel verschillende soorten en hoeveelheden. Bekijk het hele assortiment om al onze opties te zien. 

Kaliumcarbonaat kopen?

Bent u geïnteresseerd in het kaliumcarbonaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen.

Search engine powered by ElasticSuite