Kalium carbonaat

Kaliumcarbonaat is een anorganische verbinding van kalium. De stof heeft als brutoformule K2CO3 en komt voor als een wit poeder. Kaliumcarbonaat is goed oplosbaar in water en kan daarbij een basische oplossing vormen. Kaliumcarbonaat wordt vaak potas genoemd. Vroeger werd het gemaakt door houtas op te lossen en het filtraat uit te laten dampen tot grote potas kristallen die voornamelijk uit kaliumcarbonaat bestaan. Tegenwoordig wordt de stof gewonnen door middel van mijnbouw.  

... Lees meer
2 producten
Sorteer op

Wat is Kaliumcarbonaat?

Kaliumcarbonaat is een anorganische verbinding van kalium. De stof heeft als brutoformule K2CO3 en komt voor als een wit poeder. Kaliumcarbonaat is goed oplosbaar in water en kan daarbij een basische oplossing vormen. Kaliumcarbonaat wordt vaak potas genoemd. Vroeger werd het gemaakt door houtas op te lossen en het filtraat uit te laten dampen tot grote potas kristallen die voornamelijk uit kaliumcarbonaat bestaan. Kaliumcarbonaat heeft een dichtheid van 2,29 g/cm³ en een smeltpunt van 891 °C.

Veilig Werken met Kaliumcarbonaat

Als je in contact komt met kaliumcarbonaat, is het belangrijk om de huid direct af te spoelen met water. Mocht er irritatie optreden, is het slim om even langs te gaan bij de huidarts. Als het in je ogen terechtkomt, spoel ze dan goed uit terwijl je je oogleden openhoudt en zoek daarna zeker een oogarts op. Als iemand het per ongeluk inslikt, spoel dan de mond met water, maar alleen als diegene nog bij bewustzijn is. Ook dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ingeademd? Zorg voor frisse lucht en als je je niet snel beter voelt, is het verstandig om medische hulp in te schakelen.

De symptomen na blootstelling kunnen variëren van misselijkheid en braken tot irritatie, hoesten en ademhalingsproblemen. Bij deze klachten is het beste advies om meteen medische hulp te zoeken, om erger te voorkomen. Veiligheid voorop, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen serieus en zorg altijd voor de juiste reactie bij blootstelling.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen zijn onmisbaar bij het werken met Kaliumcarbonaat, omdat ze de ogen beschermen tegen schadelijke spatten, stofdeeltjes en dampen. De ogen zijn bijzonder gevoelig voor chemicaliën en kunnen snel worden beschadigd door zelfs een kleine hoeveelheid. Veiligheidsbrillen zijn ontworpen met sterke, chemisch bestendige materialen die zorgen voor een aansluitende pasvorm om blootstelling te minimaliseren. Door een veiligheidsbril te dragen, verkleint u het risico op oogletsel, wat een veiligere werkomgeving creëert en zorgt dat u zonder zorgen uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom een eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregel bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn cruciaal bij het omgaan met Kaliumcarbonaat, omdat ze de handen, een van de meest blootgestelde lichaamsdelen, beschermen. Deze handschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om te weerstaan aan verschillende soorten chemicaliën en bieden daarmee een effectieve barrière tegen schadelijke stoffen. Door veiligheidshandschoenen te dragen, voorkomt u directe blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of poeders, wat het risico op verwondingen, brandwonden en huidirritaties aanzienlijk vermindert. Investeren in de juiste veiligheidshandschoenen zorgt voor een veiligere werkomgeving en beschermt uzelf en uw collega's tijdens het werken met gevaarlijke stoffen.

Laboratoriumjas

Een laboratoriumjas is essentieel bij het werken met Kaliumcarbonaat, omdat het bescherming biedt tegen onvoorziene morsingen en spatten. Deze jassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan veiligheidsnormen, gemaakt van materialen die bestand zijn tegen chemicaliën. Ze bedekken de meeste delen van het lichaam en vormen zo een fysieke barrière, wat direct contact met schadelijke stoffen vermindert. Door een laboratoriumjas te dragen, verkleint u het risico op verwondingen en huidirritaties, en zorgt u voor een veiligere werkomgeving. Investeren in een laboratoriumjas is dus een verstandige keuze om uzelf en uw collega's te beschermen.

Waarschuwingsstickers

Waarschuwingsstickers spelen een cruciale rol bij de veiligheid in laboratoria en andere omgevingen waar gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Deze stickers bevatten duidelijke en herkenbare pictogrammen en waarschuwingsteksten die medewerkers waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals giftigheid of ontvlambaarheid. Door deze informatie in één oogopslag zichtbaar te maken, helpen waarschuwingsstickers om werknemers bewust en alert te houden bij het omgaan met gevaarlijke stoffen. Ze verminderen de kans op ongelukken en gezondheidsrisico’s, en zorgen ervoor dat iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Waarschuwingsstickers zijn daarmee onmisbaar voor een veilige en verantwoordelijke werkplek.

Kaliumcarbonaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk in een laboratorium veiliger maken. In ons ruime assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook kaliumcarbonaat. Deze vindt u bij ons in veel verschillende soorten en hoeveelheden. Bekijk het hele assortiment om al onze opties te zien. 

Kaliumcarbonaat kopen?

Bent u geïnteresseerd in het kaliumcarbonaat van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen.

Search engine powered by ElasticSuite