Kaliumhydroxide

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Kalium hydroxide is een anorganische verbinding van kalium. De brutoformule van kaliumhydroxide is KOH. Kaliumhydroxide komt voor als een witte vaste stof die zeer corrosief is voor de huid en de ogen. Kaliumhydroxide lost op in water onder grote warmteontwikkeling tot het kaliloog. Hierbij is hydroxide-ion verantwoordelijk voor de sterke basische eigenschappen van de stof. Kaliumhydroxide reageert net als alle alkali-hydroxides met koolstofdioxide uit de lucht tot een kaliumcarbonaat en moet daarom bewaard worden in een afgesloten verpakking.

Wat is Kaliumhydroxide?

Kaliumhydroxide wordt ook wel kaliloog genoemd. In 1807 werd ontdekt dat er kalium kon worden afgeleid uit kaliumhydroxide. De ontdekker, Humphry Davy, geloofde dat de elementen, in verbindingen met sterk genoeg elektrische stroom, kon isoleren om de verbindingen van de verbinding te verbreken. Zijn hypothese was correct.

Kaliumhydroxide wordt gemaakt door de elektrolyse van een waterige oplossing van kaliumchloride. In dit proces ontleedt een elektrische stroom kaliumchloride in kalium en chloor. Het chloor ontsnapt als een gasvormig bijproduct en het kalium reageert samen met het water om kaliumhydroxide te vormen. 

Toepassingen kaliumhydroxide

Kaliumhydroxide is een chemicaliën die in erg veel verschillende industrieën gebruikt wordt. Veel kaliumzouten worden bereid door neutralisatiereacties waarbij kaliumhydroxide is betrokken. De kaliumzouten van carbonaat, cyanide, permanganaat, fosfaat en verschillende silicaten worden bereid door de oxiden of de zuren die te behandelen zijn met kaliumhydroxide.

Kalium hydroxide wordt in zijn zuivere vorm gebruikt als reinigingsmiddel, ontsmettingsmiddel, verfafbijtmiddel en gootsteenontstopper. Voor deze toepassingen wordt ook soms natriumhydroxide gebruikt. Kaliumhydroxide wordt ook gebruikt voor de verzeping van vetten waarbij er een zachte zeep ontstaat. In cosmetica wordt kalium hydroxide gebruikt als ontharingsmiddel, verwerkingsmiddel en om de pH te verhogen. Ook in de voedingsindustrie wordt kaliumhydroxide in sommige producten gebruikt om de pH te verhogen.

Gevaren kaliumhydroxide

Kaliumhydroxide kan bijtend zijn voor metalen, is schadelijk bij inslikken en kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Bij het werken met kaliumhydroxide is het van belang om met bescherming aan te werken. Denk aan beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbescherming. 

Kaliumhydroxide kopen?

Heeft u interesse in kaliumhydroxide of in een van de andere chemicaliën van InstruLabo? Wij beantwoorden graag alle vragen die u heeft over onze producten! Neem bij vragen dus zeker even contact met ons op.

Search engine powered by ElasticSuite