Kaliumthiocyanaat

Kaliumthiocyanaat is een organische verbinding en heeft de chemische formule KSCN. De stof komt voor als een wit kristallijn poeder. Eén van de belangrijkste eigenschappen van kaliumthiocyanaat is dat het een goede elektronen overdrager is. Dit maakt het een veelgebruikt reagens in de elektroanalyse en in de elektrochemische reacties.  Kaliumthiocyanaat heeft een dichtheid van 1,89 g/cm3, een smeltpunt van 175 °C en een kookpunt van 500 °C. Ook is de stof goed oplosbaar in water, ethanol en aceton. 

... Lees meer
7 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Synthese en toepassingen

Kaliumthiocyanaat kan bereid worden door het samensmelten van kaliumcyanide en zwavel of door het samenstellen van ammoniumthiocyanaat en kaliumhydroxide. Ammoniumthiocyanaat wordt dan weer bereid door de reactie van koolstofdisulfide met ammoniak bij verhoogde druk en temperatuur. 

In het laboratorium wordt kaliumthiocyanaat vaak gebruikt als een bron van thiocyanaationen. Deze ionen worden gebruikt in verschillende reacties, zoals in de syntheses van complexe verbindingen en in de analyse van metalen.

Veiligheid rond kaliumthiocyanaat

Net zoals bij andere chemicaliën is het ook bij kaliumthiocyanaat belangrijk om voorzichtig aan het werk te gaan. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen om blootstelling aan de stof te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming.  

Indien de stof toch in contact komt met de huid is het belangrijk om deze goed af te spoelen met voldoende water en bij twijfel of aanhoudende symptomen is het belangrijk om een arts te raadplegen. Bij oogcontact met kaliumthiocyanaat moeten deze gedurende een aantal minuten met water worden afgespoeld. Na inslikken van de stof moet de mond met water gespoeld worden, dit kan alleen als de persoon in kwestie bij bewustzijn is. Ook is het van belang om onmiddellijk een arts te raadplegen. Na inademing van de stof is het belangrijk om bij ademhalingsmoeilijkheden voldoende frisse lucht in te ademen en een houding aan te nemen die het ademen vergemakkelijkt. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten na blootstelling aan kaliumthiocyanaat zijn braken, kramp, irriterende effecten, hartritmestoornissen en verlies van de oprichtreflex en ataxie. 

Kaliumthiocyanaat bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan verschillende chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën een stuk veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Verder vindt u ook nog allerlei andere producten zoals pompen en gebruiksartikelen in verschillende materialen zoals kunststof en metaal. Ook vindt u meerdere opties aan kaliumthiocyanaat bij ons. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden en soorten. Bekijk de hele collectie om alle opties te zien. 

Kaliumthiocyanaat kopen?

Bent u geïnteresseerd in het kaliumthiocyanaat van InstruLabo of in één van de andere chemicaliën of laboratorium artikelen die wij aanbieden? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste artikelen.

Search engine powered by ElasticSuite