Kamfer

Kamfer is een witte tot doorzichtige, wasachtige kristalstof. De stof beschikt over een karakteristieke frisse geur die mensen fijn vinden ruiken. De brutoformule van kamfer is C10H16O en de stof behoort tot de klasse van terpenen. De stof komt van nature in het hout van de kamferboom voor. Dit zijn grote, groene bomen die vooral in Azië voorkomen. Verder kan de stof gesynthetiseerd worden uit terpentijnolie. Kamfer is slecht oplosbaar in water, heeft een dichtheid van 0,990 g/cm³, een smeltpunt van 179 °C en een kookpunt van 204 °C.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Toepassingen

Kamfer wordt in veel verschillende industrieën toegepast. Zo wordt het in onder andere lippenbalsem, zalven en vuurwerk gebruikt. De stof is het actieve component in anti-jeukzalven. Ook wordt de stof bij het proces van balsemen gebruikt. Balsemen zorgt ervoor dat lijken minder snel rotten en goed blijven. Kamfer kan in zijn vaste vorm dampen afgeven. Deze dampen vormen een roestwerende coating om materialen en stoffen heen. De stof wordt dus ook veel gebruikt om een roestvrije laag om gereedschap te vormen. Kamfer wordt ook veel in de medische industrie toegepast. U kunt het onder andere in verschillende soorten crèmes en zalven terugvinden. Het wordt gebruikt in zalven die gewrichtspijn, lichte huidirritatie en jeuk van insectenbeten verminderen.

Hoe wordt kamfer bemachtigd? 

Kamfer wordt verkregen door het hout van de kamferboom te koken. Hierna moet het gedestilleerd worden. Vroeger gebeurde dit in een kamferstokerij. Tegenwoordig kan dit op een groot industrieel niveau. Bij InstruLabo is het kamfer in kristalstofvorm beschikbaar. De stof heeft een karakteristieke frisse geur en hierdoor wordt het soms in parfums toegepast.

Veiligheid rond kamfer

Kamfer kan in grote hoeveelheden giftig zijn. Een te grote blootstelling aan de stof kan verschijnselen zoals verwarring, geïrriteerde spierspanning en krampen veroorzaken. Draag dus altijd de benodigde veiligheidsmiddelen wanneer u met kamfer werkt. Denk hierbij aan onder andere oogbescherming, lichaamsbescherming en beschermende handschoenen

Kamfer bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse bescherming en veiligheidsmiddelen, maar ook laboratorium glaswerk, koude en warmte apparaten en diverse pompen. In ons assortiment aan laboratoriumartikelen vindt u ook natriumcarbonaat. Deze vindt u bij InstruLabo in verschillende hoeveelheden, namelijk 100 gram, 500 gram, 2,5 kilogram en 10 kilogram. Bekijk het volledige assortiment om al onze opties te zien. 

Kamfer kopen 

Heeft u interesse in het kamfer van InstruLabo of in één van onze andere artikelen? Neem indien u nog vragen heeft over één van onze artikelen zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite