Koperchloride

Koper(II)chloride is het koperzout van waterstofchloride. In de natuur komt de stof voor als het mineraal eriochalciet. Koperchloride heeft als brutoformule CuCI2 en komt voor als een geelbruine vaste stof die langzaam water absorbeert uit de lucht. Daarbij vormt het een blauwgroen dihydraat. De stof kent veel verschillende toepassingen in verschillende industrieën. Een van deze toepassingen is dat koperchloride wordt aangewend als katalysator bij een aantal organische reacties. Dit is bijvoorbeeld bij de synthese van het kleurstof anilinezwart en bij de oxychlorering. 

... Lees meer
8 producten
Sorteer op

Eigenschappen koperchloride

Koperchloride is een ionaire verbinding en is zeer goed oplosbaar in water. De stof heeft een dichtheid van 3,386 g/cm³, een smeltpunt van 498 °C en een kookpunt van 993 °C. Koper(II)chloride is een lewiszuur. Bij een temperatuur van 1000 °C ontleedt de verbinding in koper(I)chloride en chloorgas.

Wat doet koperchloride?

Koperchloride is een anorganische verbinding van koper en chloor en wordt veel gebruikt in de chemische industrie als een katalysator voor verschillende reacties, zoals de productie van vinylchloride. Het kan ook worden gebruikt als fungicide, kleurstof en als additief in de productie van houtconserveringsmiddelen.

Waar zit koperchloride in?

Koperchloride wordt niet opzettelijk toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken vanwege de toxiciteit. Het wordt echter gebruikt in verschillende industriële processen, zoals de productie van vinylchloride en andere organische verbindingen. Koperchloride wordt ook gebruikt als een fungicide in de landbouw en als een additief in de productie van houtconserveringsmiddelen om de duurzaamheid van hout te verhogen. Het wordt soms gebruikt als een kleurstof voor glas, keramiek en textiel. Koperchloride wordt ook gebruikt bij de productie van pigmenten, inkten en verven. Het kan ook worden gebruikt in elektrochemische toepassingen, zoals elektrolyse en batterijen. Koperchloride wordt over het algemeen beschouwd als een gevaarlijke stof vanwege de toxiciteit en wordt meestal in een gecontroleerde omgeving gebruikt. Het wordt niet aanbevolen voor menselijke consumptie en kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid bij blootstelling.

Veiligheid bij werken met koperchloride

Net als bij het werken met andere chemicaliën is het ook bij koperchloride van belang om voorzichtig te werk te gaan. Draag daarom altijd voor de juiste bescherming, zoals handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming

Komt koperchloride toch in contact met uw huid, spoel die dan direct af met water. Heeft u last van huidirritatie? Raadpleeg dan een arts. Ook bij contact van de ogen met koperchloride is het belangrijk om direct goed te spoelen met water, net als bij inslikken van de stof. Raadpleeg in beide situatie onmiddellijk een arts voor de juiste medische zorg. Mocht u de stof inademen, dan is het advies om voor veel frisse lucht te zorgen en bij twijfels of klachten contact op te nemen met een arts.

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen na blootstelling aan koperchloride zijn irritatie, maag-darmklachten, misselijkheid, braken, hoesten en ademnood.

Koperchloride bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën en diverse pompen tot de nodige bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk in een laboratorium veiliger maken. In ons assortiment vindt u ook koperchloride in verschillende soorten en hoeveelheden.

Koperchloride kopen?

Heeft u interesse in koperchloride van InstruLabo of in een van onze andere producten? Bestel deze producten dan snel en eenvoudig via InstruLabo.nl. Neem indien u nog vragen heeft over een van onze producten zeker even contact met ons op. Onze professionele adviseurs helpen u graag persoonlijk verder bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen. 

Search engine powered by ElasticSuite