Kristalviolet

Kristalviolet is een chemische stof. Kristalviolet is een aniline-deviraat en komt voor als een kristallijn poeder dat een diep paarse kleur heeft. Kristalviolet heeft ook enkele unieke eigenschappen. De stof is namelijk een goede elektronen behoevende stof en wordt daarom vaak gebruikt als een indicator bij oxidatie en reductie. Daarnaast is kristalviolet een goede kationenbinder. Daarom wordt de stof vaak gebruikt als een complexerend middel. Kristalviolet heeft een smeltpunt van 215 °C en is slecht oplosbaar in water. Chemisch gezien is kristalviolet lid van de groep methylviolet-verbindingen.

... Lees meer
6 producten
Sorteer op

Toepassingen van kristalviolet

Kristalviolet wordt vaak gebruikt als een histologische kleurstof. In dat geval wordt de stof gebruikt om weefsel te identificeren en te onderscheiden in microscopische analyses. Verder wordt kristalviolet vaak ingezet als een gramkleurstof, waarbij de stof wordt gebruikt om de gram-status van bacteriën te bepalen. Andere toepassingen van kristalviolet zijn onder meer het detecteren van zetmeel, het identificeren van bepaalde soorten anionen en het detecteren van sommige metalen.

Veiligheid rond kristalviolet

Het is belangrijk om veilig te werken met kristalviolet, aangezien de stof giftig kan zijn als het wordt ingeslikt of in contact komt met de huid. Bovendien kan kristalviolet irriterend zijn voor de ogen en de luchtwegen. Volgens het kristalviolet MSDS wordt dan ook aangeraden om voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen te dragen tijdens het werken met deze stof, om zo blootstelling te vermijden. Denk hierbij aan het dragen van handschoenen, oogbescherming en beschermende kleding als een labjas.

Zorg er verder voor dat de ruimte voldoende geventileerd wordt wanneer u werkt met kristalviolet. Indien u toch op enige manier wordt blootgesteld aan de stof is het belangrijk om bij twijfels of klachten een arts te raadplegen. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten bij blootstelling aan kristalviolet zijn maag-darmklachten, misselijkheid, braken, gevaar voor ernstig oogletsel, irriterende effecten, hoesten, pijn, verstikking en ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn en duizeligheid. Raadpleeg het kristalviolet MSDS, ook wel veiligheidsblad genoemd, voor alle veiligheidsmaatregelen.

Bestel online bij InstruLabo

Heeft u de juiste variant kristalviolet op het oog? Leg het product dan snel in uw winkelmandje en bestel eenvoudig online. Ook andere producten voor in het laboratorium, zoals instrumenten en beschermende kleding, vindt u in het uitgebreide assortiment van InstruLabo. Bekijk ons volledige aanbod voor alle opties aan kristalviolet en andere stoffen en producten.

Heeft u vragen of opmerkingen over kristalviolet, andere producten of onze service? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen staan voor u klaar met persoonlijk en professioneel advies.

Search engine powered by ElasticSuite