Limoneen

Limoneen is een terpeen en komt voor als een kleurloze tot geeloranje vloeistof met een kenmerkende citrusachtige geur. De stof is slecht oplosbaar in water en limoneen heeft een smeltpunt van -95 °C en een kookpunt van 176 °C. Industrieel wordt limoneen vrijwel niet gemaakt, omdat het goedkoop beschikbaar is in relatief goedkope sinaasappelolie. In de plant wordt het gevormd uit geranylpyrofosfaat. In het laboratorium kan limoneen geëxtraheerd worden uit sinaasappelschillen door middel van een eenvoudige stoomdestillatie of centrifugale scheiding. 

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Toepassingen limoneen

Limoneen wordt veel gebruikt als oplosmiddel voor vetten en als verfverwijderaar. Voor sommigen stoffen kan het als grondstof dienen. Daarnaast is het een veel gebruikte geurstof en smaakstof. Het wordt steeds meer gebruikt als oplosmiddel, onder andere als een minder giftig alternatief dan xyleen

Veiligheid rond limoneen

Bij alle chemicaliën is het belangrijk om voorzichtig aan het werk te gaan. Dit is dus ook tijdens het werken met limoneen van belang. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen en draag altijd bescherming. Denk hierbij aan lichaamsbescherming, oogbescherming en beschermende handschoenen

Indien de stof toch in aanraking komt met de huid is het belangrijk om deze goed af te spoelen met veel water. In het geval van huidreacties of huidirritaties is het belangrijk om een arts te raadplegen. Na oogcontact met limoneen is het belangrijk om de ogen goed te spoelen met water. Bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. Na inslikken moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Bij braken moet er op aspiratiegevaar gelet worden. Na inademing van de stof moet er voor voldoende verse lucht gezorgd worden. Bij twijfel of bij aanhoudende symptomen moet er een arts geraadpleegd worden. 

De belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten van blootstelling aan limoneen zijn gevaar bij inademing, irritatie en allergische reacties. 

Limoneen bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. U vindt bij ons een ruim assortiment aan diverse chemicaliën. Daarnaast hebben we ook nog allerlei producten die het werken met deze chemicaliën veiliger maken. Deze vindt u terug in de collectie bescherming en veiligheid. Ook vindt u meerdere opties aan limoneen bij ons. Deze vindt u in verschillende soorten en hoeveelheden, namelijk 50 gram, 100 ml en 250 gram. Bekijk de volledige collectie om alle opties te zien. 

Limoneen kopen?

Heeft u interesse in het limoneen van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over onze producten of service zeker even contact met ons op! Bij InstruLabo hebben professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite