Lithium

Lithium is een zilverwit alkalimetaal dat veel gebruikt wordt voor lithium-ionbatterijen en accu’s. Daarnaast wordt de chemische stof vaak ingezet als medicijn bij een bipolaire stoornis, depressie, manie en clusterhoofdpijn. Lithium is een gewilde grondstof en komt in de natuur veel voor, met name in diepe aardlagen. In ons aanbod vindt u lithium verwerkt in verschillende chemische stoffen, waaronder lithium chloride. Daarnaast bieden we lithium bromide aan, evenals lithium jodide. Bekijk alle opties voor lithium in ons assortiment en bestel de producten eenvoudig online.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op

Wat is lithium?

Lithium is een lithiumzout van waterstofcarbonaat. De stof werd in 1817 ontdekt bij het onderzoeken van mineralen uit Zweedse mijnen. Lithium is het lichtste metaal. Ter illustratie: twee liter lithium weegt net iets meer dan een kilo. De stof is het minst reactieve element van de alkalimetalen, maar dat wil niet zeggen dat lithium niet reageert met andere elementen. De stof oxideert in pure vorm snel aan de lucht en reageert met water snel onder vrijkomen van waterstof. In een vlam geeft lithium een rode kleur. 

Waar komt lithium vandaan?

Lithium is een alkalimetaal dat gewonnen wordt uit zoute, vochtige grond. De stof is te vinden in een aardlaag diep in de grond. Bij het winnen van lithium spreekt men van een zogenaamde lithium-driehoek waar de grootste hoeveelheden van de stof worden gewonnen. De driehoek bestaat uit de landen Bolivia, Chili en Argentinië. Daar wordt lithium omhoog gepompt met water. Vervolgens wordt het mengsel opgeslagen in zonneverdampingsbekkens. In die beddingen verdampt het water door de zon en blijft lithium over. Ook in Europa zit lithium in de grond, waaronder in Portugal, Tsjechië en Duitsland. 

Toepassingen van lithium

De belangrijkste toepassing van lithium is in batterijen. De stof wordt gebruikt bij de productie van lithium-ionbatterijen. Deze batterijen zijn, in tegenstelling tot lithium-batterijen, oplaadbaar en gaan dus langer mee. Batterijen in elektrische auto’s maken veel gebruik van lithium, ook wel bekend als ‘het witte goud’. Door de stijgende productie van elektrische auto’s en daarmee van lithium-ionbatterijen neemt logischerwijs ook de vraag naar lithium snel toe.

Een andere toepassing van lithium is in de psychiatrie. Lithium wordt gebruikt als middel bij een bipolaire stoornis. De stof vermindert hevige stemmingswisselingen en wordt daarom ook ingezet bij manie, depressie en clusterhoofdpijn. In die gevallen worden lithiumcarbonaat en lithiumcitraat gebruikt als medicijn, maar de werkzame stof is het lithium-ion.

Naast deze toepassingen komt lithium in meer vakgebieden van pas. De stof wordt bijvoorbeeld ingezet bij organische syntheses, als droogmiddel, voor warmte-uitwisseling, als smeermiddel en om glas hittebestendig te maken.

Wat is lithium vergiftiging?

Lithium vergiftiging vindt plaats wanneer u te veel lithium in uw bloed krijgt. Dit kan gebeuren wanneer u lithium als medicijn inneemt en daarbij te weinig vocht en zout binnenkrijgt of te veel vocht verliest. Ook wanneer u te veel lithium inneemt, kan lithium vergiftiging optreden. Neem daarom nooit meer van het medicijn dan de voorgeschreven hoeveelheid. 

Lithium vergiftiging kunt u herkennen aan verschillende signalen, waaronder een verergering van de gebruikelijk bijwerkingen. Daarnaast kunt u zich minder goed concentreren, voelt u zich slap, sloom en slaperig, voelen uw ledematen zwaar aan, loopt en praat u alsof u dronken bent, bent u verward, heeft u last van spiertrekkingen, bewegen uw ogen naar buiten in schokjes en raakt u mogelijk bewusteloos.

Heeft u vragen over het gebruik van lithium als medicijn of herkent u een van de signalen bij uzelf of iemand om u heen? Raadpleeg dan altijd een arts of psychiater.

Lithium kopen bij InstruLabo

Wilt u lithium in de vorm van lithium bromide, lithium chloride of lithium jodide gebruiken in uw laboratorium? Dan bestelt u die producten eenvoudig online. Met onze ISO 9001:2015 certificering garanderen we u producten van de beste kwaliteit. Dankzij onze betrouwbare levering heeft u al snel de lithium producten die u nodig heeft in handen. 

Heeft u vragen over lithium, andere producten of onze service? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen u graag met advies op maat.

Search engine powered by ElasticSuite