Lugol

Lugol is een di-joodoplossing. De stof wordt als indicator voor zetmeel gebruikt en heeft een oranje tot bruine kleur. Bij aanwezigheid van zetmeel in een stof wordt het lugol paars/zwart. Lugol kan bereid worden door in 70 ml gedestilleerd water 7 gram kaliumjodide, 5 gram di-jood en 5 gram natriumacetaat op te lossen. Natriumacetaat zorgt ervoor dat het di-jood in het water opgelost blijft en creëert een basisch milieu. Boven 8 pH hydrolyseert di-jood een klein beetje tot jodide en hypojodiet. 

... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Gebruik van lugol

Het gebruik van lugol is redelijk eenvoudig. De stof hoeft enkel aan de stof toegevoegd te worden. Hierdoor kan alleen niet de hoeveelheid zetmeel die aanwezig is in de stof worden gemeten. Lugol is een kwalitatieve test voor zetmeel, geen kwantitatieve test.

Een lugoloplossing wordt ook gebruikt als ontsmettings- en desinfectiemiddel. Verder wordt lugol gebruikt in de geneeskunde bij het toepassen van radioactieve stoffen, die voor het scannen van bepaalde delen van het menselijk lichaam nodig zijn. Ten slotte wordt lugol gebruikt bij de gram-kleuring van bacteriën ter onderscheiding van de gram-negatieve en gram-positieve bacteriën.

Veiligheid rond lugol

Net zoals bij alle chemicaliën is het ook bij lugol van belang om voorzichtig te werk te gaan. Draag om blootstelling aan de stof te voorkomen daarom ook altijd voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen zoals beschermende handschoenen, lichaamsbescherming en oogbescherming. Indien u toch op enige wijze wordt blootgesteld aan de stof is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Lugol bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van verschillende optische instrumenten tot laboratorium glaswerk, monstervoorbereiding, chemicaliën en natuurlijk ook nog voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maken. Zo vindt u dus ook verschillende opties aan lugol bij InstruLabo. Deze bieden wij aan in verschillende soorten en hoeveelheden van verschillende merken. Bekijk voor alle opties de volledige collectie. 

Lugol kopen?

Bent u geïnteresseerd in het lugol van InstruLabo of in één van de andere laboratoriumartikelen die wij aanbieden? Neem indien u nog twijfels of vragen heeft zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen bij het vinden van de juiste laboratoriumartikelen.

Search engine powered by ElasticSuite