Malonzuur

Malonzuur is een organische verbinding met als brutoformule C3H4O4. De stof staat ook wel bekend als propaandizuur. Malonzuur komt voor als een witte kristallijne vaste stof. De esters en zouten van de stof worden malonaten genoemd. Malonzuur is een veelgebruikte bouwsteen in de organische chemie. De stof kan in combinatie met ureum gebruikt worden voor de synthese van barbituurderivaten. Malonzuur heeft een smeltpunt van 135-137,1 °C en is makkelijk oplosbaar in water. 

... Lees meer
10 producten
Sorteer op

Kenmerken malonzuur

Malonzuur komt voor als een witte vaste stof en in kleurloze kristallen. De stof is goed oplosbaar in water, pyridine, ethanol, methanol en di-ethylether en is slecht oplosbaar in benzeen. Malonzuur is een voorloper van speciale polyesters en het kan worden omgezet in 1,3-propaandiol voor gebruik in polyesters en polymeren. Malonzuur wordt in een aantal productieprocessen gebruikt als een hoogwaardige chemische stof waaronder speciale oplosmiddelen. 

Wat doet malonzuur?

Malonzuur is een dicarbonzuur dat gebruikt wordt in de organische synthese als een tussenproduct voor de productie van farmaceutische stoffen, kleurstoffen en andere chemische verbindingen.

Veiligheid rond malonzuur

Malonzuur kan ernstige oogirritatie veroorzaken en is schadelijk bij inslikken. Draag tijdens het werken met deze stof daarom ook altijd bescherming om blootstelling aan de stof te voorkomen. Denk hierbij aan beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming

Indien de stof toch in aanraking komt met de huid, spoel deze dan goed af met voldoende water. Na inademing van malonzuur is verse lucht van belang. Na oogcontact moeten de ogen onmiddellijk met geopende oogleden worden gespoeld met stromend water. Raadpleeg ook direct een oogarts. Na inslikken van de stof moet de mond met water worden gespoeld, dit kan alleen indien de persoon in kwestie bij bewustzijn is. Ook moet er een arts geraadpleegd worden. 

Waar zit malonzuur in?

Malonzuur komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen, waaronder appels, tomaten, bieten, wortelen, druiven en watermeloenen. Het wordt ook gebruikt als additief in sommige voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdrank en jam, als een zuurteregelaar en conserveermiddel. Malonzuur wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie, waar het wordt gebruikt als een tussenproduct bij de synthese van geneesmiddelen. Het wordt ook gebruikt bij de productie van polymeren, kleurstoffen en harsen. Malonzuur heeft ook toepassingen in de cosmetica-industrie, waar het wordt gebruikt als een ingrediënt in sommige huidverzorgingsproducten vanwege de exfoliërende eigenschappen. Over het algemeen wordt malonzuur beschouwd als veilig voor menselijke consumptie in de aanbevolen hoeveelheden, maar bij overmatige inname kan het gastro-intestinale problemen veroorzaken.

Malonzuur bij InstruLabo

Bij InstruLabo verkopen we alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van veel verschillende chemicaliën tot diverse pompen en veel verschillende beschermingsmiddelen. Zo vindt u dus ook meerdere opties malonzuur bij ons. Deze vindt u in verschillende hoeveelheden, in verschillende merken en verschillende soorten. De hoeveelheden variëren van 100 gram tot 2,5 kilogram. Hierdoor kunt u precies aanschaffen wat u nodig hebt. Bekijk de hele collectie om te zien welke we opties we nog meer hebben. 

Malonzuur kopen?

Heeft u interesse in het zwavelzuur van InstruLabo of in één van onze andere producten? Indien u nog twijfelt of vragen heeft over één van onze producten, neem dan zeker contact met ons op! Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite