Maltose

Maltose wordt ook wel moutsuiker genoemd. Het is een suiker die na hydrolyse twee moleculen glucose geeft. De formule van deze stof is C12H22O11 en het is een disacharide. De stof heeft een zoete smaak en is erg goed oplosbaar in water. Maltose is het tweevoudige lid van de amylose-homologe reeks wat het belangrijkste structurele motief van zetmeel is. Wanneer zetmeel afbreekt, verwijdert het twee glucose-eenheden tegelijk waardoor er maltose ontstaat. In tegenstelling tot sucrose is maltose een reducerende suiker. 

... Lees meer
6 producten
Sorteer op

Wat is maltose?

Maltose, oftewel moutsuiker met de formule C12H22O11, is een disacharide bestaande uit twee glucose-eenheden verbonden door een α(1→4)-glycosidische binding. Het ontstaat tijdens de kieming van granen waarbij enzymen zetmeel afbreken tot eenvoudigere suikers. Dit proces, mouten genaamd, is cruciaal voor de bier- en whiskymakerij. Maltose wordt verder afgebroken tot glucose en door gist gefermenteerd tot alcohol en koolstofdioxide. Hoewel maltose minder zoet is dan sucrose (tafelsuiker), wordt het in de voedingsindustrie gewaardeerd als zoetstof vanwege zijn unieke smaak en textuur. 

Disacharide

Maltose is één van de meest voorkomende soorten disachariden. Naast maltose zijn ook sucrose en lactose veel voorkomende disachariden. Een disachariden is de suiker die wordt gevormd wanneer er twee monosachariden worden samengevoegd door een glycosidebinding. Net als monosachariden zijn disachariden eenvoudige suikers erg die oplosbaar zijn in water. Niet alleen maltose, maar ook sucrose en lactose hebben twaalf koolstofatomen. 

Gevaren van maltose?

Wanneer u met maltose aan de slag gaat, is het noodzakelijk om net als bij andere laboratoriumprocessen specifieke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Het is essentieel om altijd beschermende kleding, beschermende handschoenen en oogbescherming te dragen. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte en toegang tot veiligheidsdouches en oogspoelstations. Deze maatregelen zijn cruciaal om uw veiligheid te waarborgen terwijl u met maltose werkt in het laboratorium. Voor aanvullende richtlijnen en best practices voor het veilig hanteren van maltose en andere chemicaliën, raadpleeg onze uitgebreide veiligheidsgidsen en protocollen.

Maltose bij InstruLabo

Bij Instrulabo is maltose in verschillende vormen en maten beschikbaar. Zo is maltose in hoeveelheden van 100, 250 en 500 gram beschikbaar. Het is ook als Agar variant, voor microbiologie en voor biochemie beschikbaar.

Bij InstruLabo beschikken we over allemaal verschillende soorten Chemicaliën, voedingsbodems en andere benodigdheden voor in het laboratorium. Ben je nog op zoek naar kwaliteit kolven en ander glaswerk voor in het laboratorium? Neem dan even een kijkje door ons brede Laboratorium Glaswerk assortiment. 

Maltose kopen?

Heeft u interesse in het maltose van InstruLabo of in één van de andere producten die wij aanbieden? Indien u nog twijfelt of vragen heeft, neem dan zeker contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite