Mangaan

Mangaan is een scheikundig element en heeft als symbool Mn en als atoomnummer 25. Het is een grijskleurig overgangsmetaal. Mangaan is een vrij uniek metaal dat vrijwel niet te vervangen is door andere metalen. Dit komt doordat de stof veel eigenschappen heeft die verschillen van andere elementen. Het materiaal is erg hard, maar wel breekbaar. Ook ontbrand het materiaal moeilijk, maar oxideert het vrij makkelijk. Het element beschikt over ferromagnetische eigenschappen en het kan verschillende oxidatietoestanden aannemen. Mangaan wordt in de natuur niet gevonden als vrij element. Het wordt vaak gevonden in mineralen in combinatie met ijzer. 

... Lees meer
8 producten
Sorteer op

Toepassingen van mangaan

In het laboratorium is mangaan vooral bekend als diepviolet zout kaliumpermanganaat. 

Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt als legeringselement in de staalproductie. Hierbij wordt mangaan toegevoegd aan gesmolten staal om zuurstof en zwavel te verwijderen en vormt een legering met staal, zodat dit makkelijker in vorm te buigen is. Daarnaast verstevigt mangaan het staal en maakt het staal beter bestand tegen corrosie. 

Verder wordt mangaan ook gebruikt in batterijen en kent het veel toepassingen als reagens, als oxidator en katalysator in de organische chemie. Ook in de glasindustrie wordt het materiaal gebruikt en voor messen als mangaanstaal, omdat het een zeer scherpe rand kan creëren en behouden. 

Mangaan bij InstruLabo

Bij InstruLabo vindt u alle benodigdheden voor in het laboratorium. Dit varieert van een ruim assortiment aan chemicaliën, tot diverse pompen en ook voldoende bescherming en veiligheidsmiddelen die het werk een stuk veiliger maakt. In ons ruime assortiment aan chemicaliën vindt u ook een groot aanbod aan mangaan. Deze vindt u bij ons in verschillende soorten, hoeveelheden en van verschillende merken. Bekijk de volledige collectie om te zien welke opties we allemaal hebben. 

Mangaan kopen?

Bent u geïnteresseerd in het mangaan van InstruLabo of in één van onze andere producten? Neem indien u nog twijfelt of vragen heeft over onze producten zeker even contact met ons op. Bij InstruLabo hebben we professionele adviseurs die u graag persoonlijk verder helpen.

Search engine powered by ElasticSuite