Melkzuur
Melkzuur kopen? Melkzuur is een organische zuur. Wanneer het zuur zich in een vaste toestand bevindt, is het wit van kleur. De stof is daarentegen goed oplosbaar in water, in vloeibare toestand is het een kleurloze oplossing. Op zoek naar zuiver melkzuur of naar melkzuur opgelost in water? Bekijk ons volledige assortiment. Op zoek naar wat anders? Neem dan een kijkje bij ons volledige chemicaliën assortiment.
Wat is melkzuur?
Melkzuur is een carbonzuur, dat zorgt voor de zure smaak bij verzuurde melk. De stof heeft als brutoformule C3H6O3 en is een organische verbinding. Het komt ook voor in het menselijk lichaam. Dit wordt gevormd bij zware inspanning met weinig zuurstoftoevoer. Het zuurstofgebrek leidt in de spieren tot een afbraak van glucose, waardoor melkzuur gevormd wordt.
De stof bestaat uit twee enantiomeren (moleculen die elkaars spiegelbeeld zijn). De ene staat bekend als L-(+) - melkzuur of (S-melkzuur en de andere, het spiegelbeeld ervan, is D-(-)-melkzuur of (R)-melkzuur. Een mengsel van beide in gelijke hoeveelheden wordt DL-melkzuur genoemd. DL- melkzuur is mengbaar met water en met ethanol wanneer deze zich boven het smeltpunt bevindt. Het smeltpunt van DL-melkzuur ligt tussen de 16 °C en 18 °C. Daarentegen ligt het smeltpunt van D-melkzuur en L-melkzuur hoger.
In diverse industrieën wordt melkzuurfermentatie uitgevoerd door melkzuurbacteriën, die koolhydraten zoals glucose, galactose of sucrose omzetten in melkzuur.
Gevaren van melkzuur
Melkzuur is een geconcentreerd product. De stof kan daardoor gevaarlijke gevolgen hebben. De belangrijkste symptomen en effecten kunnen zijn corrosie, blindheid, maagperforatie en gevaar voor oogletsel. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie tijdens het werken met deze stof en draag altijd bescherming.
Komt de stof toch in contact met de huid dan moet dit onmiddellijk worden gewassen met veel water. Vervolgens is behandeling door een arts noodzakelijk omdat niet behandelde brandwonden in moeilijk geneesbare wonden kunnen veranderen. Bij oogcontact moeten deze 10 tot 15 minuten worden gespoeld met stromend water en moet er een oogarts geraadpleegd worden. Bij inademing van de stof moet er voor voldoende frisse lucht gezorgd worden. Bij twijfel of aanhoudende klachten moet er een arts geraadpleegd worden. Bij inslikken van melkzuur moet de mond worden gespoeld en moet er veel water worden gedronken. Ook moet er onmiddellijk een arts geraadpleegd worden want in het geval van inslikken bestaat gevaar op perforatie van de slokdarm en de maag.
Zorg dat u tijdens het werken met melkzuur altijd beschermende kleding draagt. Denk hierbij aan beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbescherming.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Veiligheidsbrillen
Veiligheidsbrillen zijn onmisbaar bij het werken met melkzuur, omdat ze de ogen beschermen tegen schadelijke spatten, stofdeeltjes en dampen. De ogen zijn bijzonder gevoelig voor chemicaliën en kunnen snel worden beschadigd door zelfs een kleine hoeveelheid. Veiligheidsbrillen zijn ontworpen met sterke, chemisch bestendige materialen die zorgen voor een afsluitende pasvorm om blootstelling te minimaliseren. Door een veiligheidsbril te dragen, verkleint u het risico op oogletsel, wat een veiligere werkomgeving creëert en zorgt dat u zonder zorgen uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Het dragen van een veiligheidsbril is daarom een eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregel bij het werken met gevaarlijke stoffen.
Veiligheidshandschoenen
Veiligheidshandschoenen zijn cruciaal bij het omgaan met melkzuur, omdat ze de handen, een van de meest blootgestelde lichaamsdelen, beschermen. Deze handschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om te weerstaan aan verschillende soorten chemicaliën en bieden daarmee een effectieve barrière tegen schadelijke stoffen. Door veiligheidshandschoenen te dragen, voorkomt u directe blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of poeders, wat het risico op verwondingen, brandwonden en huidirritaties aanzienlijk vermindert. Investeren in de juiste veiligheidshandschoenen zorgt voor een veiligere werkomgeving en beschermt uzelf en uw collega's tijdens het werken met gevaarlijke stoffen.
Laboratoriumjas
Een laboratoriumjas is essentieel bij het werken met melkzuur, omdat het bescherming biedt tegen onvoorziene morsingen en spatten. Deze jassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan veiligheidsnormen, gemaakt van materialen die bestand zijn tegen chemicaliën. Ze bedekken de meeste delen van het lichaam en vormen zo een fysieke barrière, wat direct contact met schadelijke stoffen vermindert. Door een laboratoriumjas te dragen, verkleint u het risico op verwondingen en huidirritaties, en zorgt u voor een veiligere werkomgeving. Investeren in een laboratoriumjas is dus een verstandige keuze om uzelf en uw collega's te beschermen.
Waarschuwingsstickers
Waarschuwingsstickers spelen een cruciale rol bij de veiligheid in laboratoria en andere omgevingen waar gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Deze stickers bevatten duidelijke en herkenbare pictogrammen en waarschuwingsteksten die medewerkers waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals giftigheid of ontvlambaarheid. Door deze informatie in één oogopslag zichtbaar te maken, helpen waarschuwingsstickers om werknemers bewust en alert te houden bij het omgaan met gevaarlijke stoffen. Ze verminderen de kans op ongelukken en gezondheidsrisico’s, en zorgen ervoor dat iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Waarschuwingsstickers zijn daarmee onmisbaar voor een veilige en verantwoordelijke werkplek.
Melkzuur van InstruLabo
Bij InstruLabo verkopen wij alle benodigdheden voor in het laboratorium. Van chemicaliën tot bescherming en laboratorium glaswerk. Voor al u laboratorium werkzaamheden kunt u bij ons terecht. Zo verkopen wij dus ook melkzuur. Deze vindt u bij ons in verschillende hoeveelheden, merken en soorten.
Melkzuur kopen bij InstruLabo
Bent u op zoek naar melkzuur? Heeft u nog vragen hierover of over één van onze andere chemicaliën en voedingsbodems? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.